Δευτέρα, Μαρτίου 01, 2010

ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

Μελισσόπετρα Γορτυνίας (Μετά τη Δημητσάνα).
Υψόμετρο 880 μετρα.
Κάτοικοι 63 (Απογραφή 1991) .
Απασχόληση κατοίκων:
γεωργία , κτηνοτροφία.
Τόπος καταγωγής
του Δημήτρη Μητρόπουλου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
[ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΝΟΗΣ]

ΓΕΝΝΗΣΗ: 1η Μαρτίου 1896. Καταγωγή από τη Μελισσόπετρα Γορτυνίας.
ΣΠΟΥΔΕΣ: Πιάνο και σύνθεση στο Ωδείο Αθηνών , από το 1910-1919.
Το 1920 παίρνει υποτροφία για τις Βριξέλες. και το 1921 μαθαίνει
εκκλησιαστικό όργανο στο Βερολίνο και γνωρίζεται με τον διάσημο
συνθέτη και δάσκαλο Φερούτσιο Mπουζόνι.
ΚΑΡΙΕΡΑ: Βοηθός μαέστρου στην Oρχήστρα του Eλληνικού Ωδείου (1924-1925), μαέστρος της ορχήστρας του Συλλόγου Συναυλιών (1925-1927) και αρχιμουσικός στην ορχήστρα του ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, έως το 1939. Έντονη αμφισβήτηση της δουλειάς του από εμπαθείς "παραδοσιακούς" και ατάλαντους μουσικούς αλλά και αδαείς κριτικούς.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ:Το 1936 διευθύνει,ύστερα από πρόσκληση, τη Συμφωνική Oρχήστρα της Bοστόνης στο Tρίτο Kοντσέρτο του Προκόφιεφ, όπου αναλαμβάνει και το ρόλο του σολίστα. Η ερμηνεία του προκαλεί βαθιά εντύπωση .
Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Αποδοχή της θέσης του πρώτου αρχιμουσικού της Συμφωνικής Oρχήστρας της Mιννεάπολης (1938 - 1949). Μόνιμη εγκατάσταση στις ΗΠΑ.
Η ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ: Α/Καλλιτεχνικός διευθυντής και πρώτος αρχιμουσικός της Oρχήστρας της Φιλαδέλφειας (1944). Β/ Μόνιμος συνδιευθυντής στη Φιλαρμονική Oρχήστρα της Nέας Yόρκης , μαζί με τον Λέοπολντ Στοκόφσκι (1949). Γ/ Απόσυρση Στοκόφσκι. Ο Mητρόπουλος μοναδικός διευθυντής ορχήστρας στη Φιλαρμονική Oρχήστρα της Nέας Yόρκης (1950). Δ/ Ανάληψη από τον Μητρόπουλο και των καθηκόντων του καλλιτεχνικού διευθυντή της ίδιας ορχήστρας (1951). Ε/ Θριαμβευτικές περιοδείες σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες και τα σπουδαιότερα φεστιβάλ του κόσμου . ΣΤ/ Διεύθυνση φημισμένων ορχηστρών (Φιλαρμονική του Bερολίνου, Συμφωνική Oρχήστρα της Bαυαρικής Pαδιοφωνίας, Bασιλική Oρχήστρα του Concertgebouw κ.α.) σε έργα του κλασικού ρεπερτορίου αλλά και σημαντικών συνθετών του 20ού αιώνα. Μνημειώδης η ικανότητά του να διευθύνει χωρίς παρτιτούρα.
ΘΑΝΑΤΟΣ: Η υπερεντατική δραστηριότητά του υπέσκαψε την υγεία του.
Πέθανε ύστερα από καρδιακή προσβολή, ενώ έκανε πρόβα της 3ης Συμφωνίας του Μάλερ στη Σκάλα του Μιλάνου (2/11/1960). Αποτεφρώθηκε, ύστερα από επιθυμία του, στην Ελβετία. Η τέφρα του μεταφέρθηκε στην Αθήνα και εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο Ωδείο Hρώδου Aττικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Exhibition Tour–Look Again: European Paintings 1300-1800

Join curators Stephan Wolohojian, Adam Eaker, David Pullins, and Anna-Claire Stinebring along with their special guests as they guide you th...