Δευτέρα, Ιανουαρίου 25, 2010

Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


"[.......]To αργότερο έως τον Φεβρουάριο θα έχει ολοκληρώσει το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας την ανακοστολόγηση μιας ολόκληρης σειράς φαρμάκων και τη διαδικασία (επαν) εισαγωγής της λίστας φαρμάκων, με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Παράλληλα, o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος, διαμήνυσε για το όλο θέμα στους ελεγκτές της Ε. Ε., ότι το ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να μειώσει εφέτος τη φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων περί τα 900 εκατ. ευρώ.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες, μέλη του ΣΦΕΕ (Σύνδ
εσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) υπολογίζουν ότι εφέτος οι τιμές των προϊόντων τους θα μειωθούν κατά 20-25% και μέλημά τους είναι να συγκρατήσουν «τις απώλειες» με πιο «επιθετική» συνταγογράφηση* ή με την εισαγωγή πιο ακριβών φαρμάκων στη λίστα.

H κυβέρνηση, απαντώντας σε αυτό, προωθεί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (σ. σ.: την οποία επίσημα ο ΣΦΕΕ υποστηρίζει). Αλλά όλοι ομολογούν ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η ακριβής αποτύπωση του όγκου των σκευασμάτων τα οποία «χρεώνονται» σε κάθε Ταμείο, θα αργήσει να αποδώσει καρπούς. Με τον νέ
ο τρόπο συνταγογράφησης, η τιμή του σκευάσματος θα προκύπτει πλέον από τις τρεις φθηνότερες τιμές στις χώρες της Ε. Ε. των 27.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θέλουν όμως κάτι τέτοιο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αφαιρεθούν από τον πίνακα υπολογισμού οι «πολύ ακριβές» και οι «πολύ φθηνές» χώρες. Εκτιμάται ότι αυτός ο τρόπος τιμολόγησης που προτείνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, δεν θα μειώσει τις τιμές των φαρμάκων δραστικά. Το υ
πουργείο Ανταγωνιστικότητας φαίνεται να προσανατολίζεται σε ένα σύστημα διπλής τιμής (φαρμακείο, ασφαλιστικό Ταμείο), κάτι που κατ’ αρχήν έχουν αποδεχθεί και οι εταιρείες.

Απόσπασμα από την αποκαλυπτικότατη έρευνα
του Τάσου Τέλλογλου για τη διαφθορά στο χώρο
της υγείας, που δημοσιεύτηκε στη χθεσινή "Καθημερινή"


*Σ.Σ. "επιθετική" συνταγογράφηση: όρος που στον κόσμο των φαρμακευτικών εταιρειών σημαίνει περισσότερες συνταγές εκ μέρους των ιατρών για σκευάσματα των εταιρειών. Είναι παγκοίνως γνωστό ότι πολλοί γιατροί , ιδιώτες και του δημοσίου, συνταγογραφούν μόνο συγκεκριμένα ακριβά σκευάσματα για παθήσεις της ειδικότητάς τους, τα οποία δεν είναι, κατ΄ανάγκη, καλύτερα από παρόμοια ανταγωνιστικά προϊόντα, που όμως κοστίζουν λιγότερο. Η τακτική αυτή "εξαργυρώνεται" με πάσης φύσεως "δώρα" εκ μέρους των εταιρειών αυτών προς τους παραβάτες του όρκου του Ιπποκράτη.







Τα "δώρα" που δίνονται είναι ανάλογα με με την κίνηση που παρουσιάζουν τα σκευάσματα στα φαρμακεία, όπως αυτή πιστοποιείται από τις συνταγές των ιατρών που εκτελούνται στα φαρμακεία. Άλλα από αυτά μεταφράζονται σε διάφορα ακριβά καταναλωτικά είδη (ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες , χαλιά, γραφεία, σαλόνια κλπ) ή σε "ζεστό" χρήμα απευθείας σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό ενός έμπιστου ατόμου . Η πιο διαδεδομένη
πρακτική έχει να κάνει με την αποστολή των γιατρών σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια , που γίνονται σε όλο τον κόσμο. Στην περίπτωση αυτή , όσο πιο "σημαντικός" είναι για την εταιρεία ένας γιατρός , τόσο πιο μεγάλη είναι η κάλυψη της συμμετοχής του.
Στην πιάτσα των εχόντων σχέση με την Υγεία, κυκλοφορεί ευρέως ο κυνικός αφορισμός " Σε όσο πιο μακρινά και πολυτελή μέρη
συνεδριάζεται ένας γιατρός, τόσο πιο πολλά φάρμακα γράφει στα συνταγολόγια των ασθενών του υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών. Οι μεγαλογιατροί πηγαίνουν στις Μπαχάμες , ενώ τα ειδικευόμενα γιατρουδάκια στο Καρπενήσι!".



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχεις απόλυτο έτσι όπως αναλύεις την έννοια της "επιθετικής συνταγογραφίας".
Είμαι στέλεχος φαρμακευτικής εταιρείας, ειδικότερα φαρμ. επισκέπτης.
Ξέρεις τι στόχους συνταγογράφησης μας βάζουν για κάθε μήνα και κάθε χρόνο;
Ασύλληπτους! Κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πιέζουμε τους γιατρούς , με τους οποιους "συνεργαζόμαστε". Κι αυτοί βάζουν τα δυνατά τους για να τα καταφερουν, δίνουν φάρμακα αχρείαστα τους ασθενείς.
Έναντι ανταλλαγμάτων φυσικά, κυρίως ταξίδια εξωτικά με σουιτες με σάουνες και δε συμμαζεύονται.

dimitris είπε...

ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΗΘΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟΣ. ΕΙΧΑ ΦΙΛΟ ΑΠΟ ΤΑ ''ΠΑΛΙΑ'' ΝΟΥΜΕΡΟ 2 ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΕΙΧΕ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ''ΜΙΤΙΝΓΚ'' ΗΤΑΝΕ ΕΥΑΛΟΤΟΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΔΕΕΣ Ο ΝΟΥΜΕΡΟ 1 ΤΙΣ ΚΑΤΕΒΑΖΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΑΝ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ, ΤΟΝ ''ΔΙΚΟ'' ΜΟΥ ΤΟΝ ΕΙΧΑΝ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΣΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ[ΤΟ ΕΙΧΑ ΔΕΙ]ΠΡΙΝ ΚΑΜΜΙΑ 10ΑΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΦΥΓΕ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΓΙΝΟΤΑΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 100% ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥ.

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη να κάνουν ένα βήμα μπροστά»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τι να κάνουμε anoixtoparathyro.gr 19 Απριλίου 2024 Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ...