Παρασκευή, Οκτωβρίου 09, 2009

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


"ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
"

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Mε την πλάτη στο μέλλον

«Στρατηγείο για τη διοίκηση και την ανάπτυξη της πόλης τον 21ο αιώνα και ταυτόχρονα στολίδι της πόλης», βαφτίζει γεμάτη έπαρση η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο που εγκαινιάζει τη Δευτέρα στο πρώην στρατόπεδο Τσιρογιάννη.
Ευγενής η φιλοδοξία, την προδίδει όμως η κραυγαλέα κατασκευή των 14.500 τ.μ. που μας κόστισε 55 εκ. ευρώ, καθώς αποπνέει τη ματαιοδοξία και τον παρωχημένο μεγαλοϊδεατισμό της σημερινής πλειοψηφίας του Δήμου. Γι’ αυτό και συγκεντρώνει τα «πυρά» των κατοίκων της πόλης που δεν συμμερίζονται το παραλήρημα μεγαλείου του Δημάρχου που, αντί να χτίζει σχολεία, χτίζει παλάτια! Και μάλιστα τη στιγμή που ο Δήμος βουλιάζει στα χρέη από την κακοδιαχείριση και τις υπεξαιρέσεις.
1. Γιατί η άκριτη χωροθέτησή του έχει καταστρέψει μία από τις κεντρικότερες περιοχές συνεχούς πρασίνου της πόλης, όπου ο αέρας των υψωμάτων της συναντούσε την αύρα της θάλασσας, ενώ κόπηκαν ένα σωρό δέντρα που “αντικαταστάθηκαν” με πανάκριβα φυτά εισαγωγής
2. Γιατί σε μια πόλη με σημαντικό ιστορικό παρελθόν και εξίσου σημαντικό κτιριακό απόθεμα, η κατασκευή ενός νέου κτηρίου αντί της επανάχρησης ενός ιστορικού κτηρίου από τα τόσα που διαθέτει η Θεσσαλονίκη, για την κεντρικότερη λειτουργία της, αποτελεί μία κατεξοχήν ανιστόρητη και αντιπεριβαλλοντική συμπεριφορά.
3. Είναι μία επιλογή που αδιαφορεί για τη συνολική πολεοδομική οργάνωση της πόλης και την ανάδειξη σε αυτήν του ιστορικού τοπίου και των κτισμάτων του.
4. Είναι καταστρεπτική, γιατί προωθεί τη χωροθέτηση κεντρικών λειτουργιών στους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους και, το χειρότερο, εγκαινιάζει το χτίσιμο των στρατοπέδων.
5. Είναι καταστρεπτική, γιατί μαζί με το επίσης μεγαλιθικό Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» καταλαμβάνει απόλυτα μια περιοχή που πριν λίγα χρόνια παρείχε την απρόσκοπτη επαφή της πόλης από την παραλία έως τα κάστρα και το Σέιχ Σου.
6. Είναι αρνητική παρέμβαση γιατί ο βαρύς όγκος του νέου δημαρχείου καταπίνει κυριολεκτικά το Βυζαντινό Μουσείο, αποκόπτοντάς το από το θαλάσσιο ορίζοντα. Για να μη μιλήσουμε για την απίστευτη συσσώρευση στο πίσω δώμα του δημαρχείου των κλιματιστικών μηχανημάτων του που προσβάλλουν το πρόσωπο του Μουσείου
7. Γιατί κλείνει τον ορίζοντα για τις βασικές πολιτιστικές μονάδες της πόλης, αφού αποκλείει κάθε μελλοντική επέκταση των Μουσείων.
8. Γιατί, αντί να αποτελέσει πιλότο πράσινου κτηρίου στην πόλη, δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη ούτε καν για την εσωτερική λειτουργία του-τη στιγμή που άλλες πόλεις αναδεικνύουν τέτοια κτήρια σε πυλώνα δημιουργικής διοίκησης & πρακτικής.
9. Γιατί θα αυξήσει το κυκλοφοριακό φόρτο σε ένα ήδη επιβαρημένο σημείο της πόλης,

Με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια του νέου Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης θέλουμε να διακηρύξουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε

- Καμία πλέον καταπάτηση των ελεύθερων χώρων που μας απομένουν
- Θα υπερασπίσουμε το δικαίωμα των πολιτών να ξαναχρησιμοποιήσουν τα ιστορικά και μνημειακά κτήρια της πόλης για τις κοινόχρηστες λειτουργίες της
- Θα υποστηρίξουμε την με κάθε τρόπο διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού τοπίου της Θεσσαλονίκης
- Θα απαιτήσουμε την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος με την εφαρμογή πολιτικής για προστασία των οικοσυστημάτων, οικολογικής διαχείρισης και περιβαλλοντικού σχεδιασμού των λειτουργιών και των υποδομών της πόλης.

«Τα σπίτια φτιάχνουν ένα άστυ, αλλά οι πολίτες φτιάχνουν μια πόλη», έγραφε ο Ρουσσώ, απαντώντας σε όσους ήθελαν τις πόλεις σύμβολα μιας συγκεντρωτικής-αυταρχικής εξουσίας και όχι μια διαλεκτική, δημοκρατική σύνθεση λειτουργιών.

Γι’ αυτό καλούμε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο καθεστώς Παπαγεωργόπουλου που γυρίζει την πλάτη στο μέλλον της πόλης, πλαισιώνοντας τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Δημοτικής μας Κίνησης στα εγκαίνια του νέου Δημαρχείου, στις 6.30 μ.μ.

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 9/10/09

Δεν υπάρχουν σχόλια: