Δευτέρα, Αυγούστου 03, 2009

ΤΟ ΠΙΘΑΡΙ ΤΩΝ ΔΑΝΑΪΔΩΝ

Χέρμαν Μπίσεν : "Δαναΐδα κρατώντας το πιθάρι"

Το Πιθάρι των Δαναΐδων

του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη*


Θυμίζει τον μύθο των Δαναΐδων η ματαιοπονία της κυβέρνησης να γεμίσει το «τρύπιο πιθάρι» των οικονομικών του κράτους, καταφεύγοντας στο δανεισμό και την επιβολή νέων φόρων, που ωθούν σε ακόμα βαθύτερη ύφεση την οικονομία, σύμφωνα και με τις πρόσφατες εκθέσεις–«θεραπείες σοκ» των ΟΟΣΑ-ΔΝΤ.
Ήδη έχει δανειστεί μέσα σε έξι μήνες το 130% του ετήσιου στόχου, πράγμα που αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ, ενώ το ετήσιο κόστος των τόκων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους έχει ξεπεράσει τα 12 δις ευρώ.
Στον κατήφορο του δανεισμού έχουν σπρώξει οι διοικήσεις-παρακολουθήματα της κυβέρνησης τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ: στα μεν πρώτα χρωστάει 12,6 δις ευρώ, ενώ η εισφοροδιαφυγή των ιδιωτών αγγίζει τα 8,5 δις ευρώ. Στους δεύτερους 1,711 δις ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
Χαράς ευαγγέλια για τις τράπεζες οι οποίες σπεύδουν να βουλώσουν με το αζημίωτο τις «μαύρες» και «άσπρες τρύπες» των ΟΤΑ, που κατέχουν τα πρωτεία στη διαφθορά και στη «διαρροή προς άγνωση κατεύθυνση» του δημόσιου χρήματος – σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή. Παρά το νόμο 3697/2008, που υποτίθεται ότι βάζει τάξη και ενισχύει τη διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά, στους ΟΤΑ βασιλεύει η κακοδιοίκηση και η κακοδιαχείριση, με το σύνολο σχεδόν των δημοτικών επιχειρήσεων να μαστίζονται από ελλείμματα και να προσφέρουν ελλιπείς υπηρεσίες στους πολίτες.
Γι’ αυτό αποτελούν μνημείο κυνισμού και δημαγωγίας οι θριαμβολογίες του δημάρχου Θεσσαλονίκης ότι εξασφάλισε δάνειο–«κελεπούρι» από την τράπεζα Πειραιώς, για το οποίο, μάλιστα, «θα μας ευγνωμονούν τα δημοτικά συμβούλια του μέλλοντος»(!).
Φαίνεται ότι η συντηρητική Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει υιοθετήσει την τελευταία «έκδοση» της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του «λιγότερου κράτους», που είναι πολύ της μόδας στις ΗΠΑ: το «κράτος παιδονόμο», που αντιμετωπίζει τους πολίτες ως άμυαλα νήπια και αντί να τους προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες, προτιμάει να τους πουλά «πράσινα άλογα» - όρα τα «πράσινα» αυτοκίνητα των Σουφλιά και Σια.
Μπροστά στο γκροτέσκο και ανθρωποφάγο αυτό θέατρο της εξουσίας κανείς δεν μπορεί να παραμένει απαθής θεατής ή να εξαντλείται σε κραυγές αγανάκτησης. Πρέπει να γίνει, κατά την παροιμιώδη όσο και επίκαιρη ρήση του Μαρξ, «ο νεκροθάφτης» ενός παρακμασμένου, φαύλου συστήματος που προσβάλλει ακόμη και τη νοημοσύνη μας.
"Αγγελιοφόρος" (3/8/2009)

*Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης – tmitafidis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

«Όλβιος όστις ιστορίας έσχε μάθησιν»(Ευριπίδης) : «Ο Χίτλερ και οι Απόστολοι του Κακού» /Ντοκιμαντέρ (2016)

Αντικειμενικό πορτρέτο, βασισμένο σε έγχρωμα αρχεία, του Αδόλφου Χίτλερ και των ανδρών γύρω του, που ήταν οι  υπεύθυνοι για την επιτυχία του...