Πέμπτη, Αυγούστου 06, 2009

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ


Διδάσκοντας Μαθηματικά
με τη βοήθεια της Δραματικής Τέχνης


Ενας καθηγητής Μαθηματικών με συσσωρευμένη πείρα 25 ετών σε Γυμνάσια και Λύκεια της Δυτικής Μακεδονίας, στις μεγάλες στιγμές απόγνωσης του μαθήματος, συνήθιζε να λέει στους «κουμπούρες» μαθητές του: «Παίζω κωμωδίες, κλαίτε, παίζω δράματα, γελάτε…» Πού να ’ξερε τότε, αναφέρει η Καθημερινή (22.07.2009), πως αν τα... δράματα τα συνταίριαζε με αριθμούς, κλάσματα και εξισώσεις, τα αποτελέσματα θα ήταν απείρως καλύτερα και ο ίδιος θα γινόταν ο πρώτος διδάξας μιας πρωτοποριακής προσέγγισης των Μαθηματικών.

Κι αυτό γιατί, όπως συμφωνούν πολλοί ειδικοί, οι παραδοσιακές μέθοδοι για τη διδασκαλία των Μαθηματικών έχουν αποτύχει. «Αν θέλουμε τα παιδιά να μάθουν Μαθηματικά, θα πρέπει να σκεφτούμε εναλλακτικά», τονίζουν, εξετάζοντας σ’ αυτό το πλαίσιο, ακόμα και τη σύνδεσή τους με τη δραματική τέχνη!

Η «Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση» (ΔΤΕ) αποτελεί μια αυστηρά δομημένη παιδαγωγική διαδικασία, η οποία χρησιμοποιεί ασκήσεις και τεχνικές της δραματικής τέχνης, με στόχο μια μάθηση βιωματική, συνεργατική, ενεργητική. Στην προκειμένη περίπτωση, η φαντασία μπαίνει στα ψυχρά, απόμακρα και δύσκολα για τους μαθητές Μαθηματικά, εκτοπίζοντας τη στεγνή διδασκαλία.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η επίκουρη καθηγήτρια του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαρούλα Σταθοπούλου και η καθηγήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Παναγιώτα Κοταρίνου αξιοποίησαν τις τεχνικές της ΔΤΕ στη διδασκαλία του συγκεκριμένου μαθήματος. Οπως αναφέρουν σε εργασία που παρουσιάζουν στο 33ο Συνέδριο της Διεθνούς Ομάδας για την Ψυχολογία της Μαθηματικής Εκπαίδευσης (διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη), οι δραστηριότητες περιελάμβαναν «δραματοποίηση» με θέμα τη μέτρηση μεγάλων αριθμών από τον Αρχιμήδη, «στρογγυλό τραπέζι» με παιχνίδι ρόλων για την πολιτική και ηθική ευθύνη του επιστήμονα, «ραδιοφωνικές εκπομπές» με θέματα όπως «Μαθηματικά και Πόλεμος», «Τα μαθηματικά στη Φύση», ο «Θαυμαστός Κόσμος των Fractals», «Γυναίκες μαθηματικοί» κ.ά.

Η προσέγγιση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας τα μαθήματα του Αναλυτικού Προγράμματος με τη βοήθεια ενός λογοτεχνικού βιβλίου», το οποίο εφαρμόστηκε σ’ ένα τμήμα 24 μαθητών της Α΄ Λυκείου. Οπως διαπίστωσαν, μέσω ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων, «απ’ όλες τις διδακτικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν, οι διδασκαλίες στις οποίες αξιοποιήθηκαν τεχνικές της ΔΤΕ είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στους μαθητές και τους έδωσαν τη δυνατότητα να αντιληφθούν και να βιώσουν τα μαθηματικά ως κοινωνική και πολιτισμική κατασκευή».
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη να κάνουν ένα βήμα μπροστά»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τι να κάνουμε anoixtoparathyro.gr 19 Απριλίου 2024 Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ...