Τρίτη, Ιουλίου 14, 2009

ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑ ΚΑΙ ΣΑΠΙΑ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ


ΟΤΑΝ ΤΑ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΝΙΑΤΑ
ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΝΑΙΣΧΥΝΤΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΤΗΒΕΝΟ,
ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΞΙΟΙ
ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΦΕΛΟΙ.

ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΠΩΣ
ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΞΩ
ΛΑΜΠΡΟΙ ΝΕΟΙ,
ΠΟΥ ΔΙΨΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΣΗ.

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
ΜΑΣ ΜΙΛΑΝΕ
Ο ΓΙΟΡΙΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΩΣΤΙΚΑΣ;

ΦΤΑΙΝΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΝΑΡΧΕΣ
ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ
ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ";

ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ ΑΥΤΩΝ
ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
ΘΑ ΤΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ;
ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥΝ,
ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟ,
ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ;

ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ
ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΠΟΥ
ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ
ΤΩΝ ΜΗ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΩΝ ΝΕΩΝ ;


[ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟ TVXS.gr]

Συστατική επιστολή από εκπρόσωπο φοιτητικής παράταξης πρέπει να έχει κάποιος για να φοιτήσει σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σε ρεπορτάζ του Βήματος αποκαλύπτεται πως ο λόγος των παρατάξεων μετράει πιο πολύ ακόμα και από το ίδιο το πτυχίο.
Τα εφόδια σπουδαία: «Δημοσιογράφος στην ΕΤ3 και στη ΝΕΤ στο δελτίο ειδήσεων και σε εκπομπές».
«Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του νομάρχη Θεσσαλονίκης το 2004».
«Προσωρινή γραμματέας υπουργού και γραμματέας της φοιτητικής παράταξης της ΠΑΣΠ (ΠαΣοΚ)». «Εκπρόσωπος του Συλλόγου φοιτητών, γιος βουλευτή της Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης».
«Μέλος της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ (Νέα Δημοκρατία) και προσωπικός φίλος του καθηγητή Π...».
Αυτά είναι τα αδιαφιλονίκητα προσόντα που αναφέρονται σε λίστα υποψηφίων για μεγάλο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος».

Τη λίστα συνέταξαν από κοινού φοιτητές και εκπρόσωποι των δύο μεγάλων- και αντίπαλων σε όλα τα άλλα- φοιτητικών παρατάξεων, της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ. Και την υπέβαλαν στον αρμόδιο καθηγητή για τη λειτουργία του μεταπτυχιακού προγράμματος, για να ξέρει ποιους πρέπει να επιλέξει! Θα προηγούνταν βέβαια, για τα μάτια του κόσμου, οι τυπικές διαδικασίες (εξετάσεις, προσωπική συνέντευξη κ.λπ.) για την επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών του επόμενου έτους στο πανεπιστήμιο, αλλά όπως είναι σαφές τα αποτελέσματά τους δεν αποτελούν το πρώτο κριτήριο επιλογής για τον εκπρόσωπο του ιδρύματος.


Οι υποψήφιοι για τα «ακριβοθώρητα» μεταπτυχιακά προγράμματα, όπως προκύπτει από το έγγραφο που αποκαλύπτει «Το Βήμα», στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- όπως άλλωστε και σε άλλα ιδρύματα της χώρας- δεν επιλέγονται με βάση τα προσόντα τους αλλά με βάση τις πολιτικές σχέσεις τους και την κοινωνική τους θέση. Το νέο σκάνδαλο πελατειακών σχέσεων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα υποτίθεται κύρους, που όμως δεν επιλέγουν τους «καλύτερους» αλλά τους «χρησιμότερους», αποκαλύπτεται σε περίοδο όπου τα πανεπιστήμια- και πάλι υποτίθεται- ανασυντάσσονται αναζητώντας τον κοινωνικό και επιστημονικό τους ρόλο και το υπουργείο Παιδείας υπόσχεται εκσυγχρονισμό και διαφάνεια στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η λίστα με τους υποψηφίους που «πρέπει» να επιλεγούν αφορά μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε αυτή, για να μη γίνει κανένα λάθος, αναφέρεται ακόμη και το όνομα του «προτεινόμενου επόπτη» για τη λειτουργία του προγράμματος, που δεν είναι βέβαια άλλος από τον υπεύθυνο καθηγητή. Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα αυτό, παρ΄ ότι ο «άγραφος κανόνας» αναφέρει ότι θα επιλέγονται λίγοι υποψήφιοι με υψηλή βαθμολογία, τελικά γίνεται δεκτός κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός ατόμων, συνήθως με πολύ «ελαστικά» κριτήρια.

Στη λίστα που αποκαλύπτει «Το Βήμα» περιέχονται υποψήφιοι με βαθμολογία 5,85 όταν απαιτείται το λιγότερο 6, ή άλλοι που έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους! Υπάρχουν και υποψήφιοι για τους οποίους σημειώνεται ότι δεν έχει γίνει καν η ορκωμοσία τους και δεν έχουν λάβει ακόμη το πρώτο πτυχίο τους. (Αυτό νομικά επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις αποφοίτων ξένων πανεπιστημίων οι οποίοι απλώς δεν έχουν προλάβει να ορκιστούν.)
Στο κείμενο περιλαμβάνεται και υποκατηγορία με τους υποψηφίους που δεν υπάρχει λόγος, ούτε ενδιαφέρον, να επιλεγούν.

Στην κατηγορία αυτή δεν αναφέρονται καν οι βαθμολογίες ή τα προσόντα τους. Απλώς δίπλα στο όνομά τους σημειώνονται δύο λέξεις: «απλή αίτηση».
Στο ίδιο ίδρυμα καθηγητές καταγγέλλουν σειρά αποφάσεων που «παρεκκλίνουν» των τυπικών διαδικασιών, όπως για παράδειγμα η σύγκληση επιτροπών σε περίοδο κατά την οποία δεν θα έπρεπε να λειτουργούν τα όργανα του πανεπιστημίου καθώς η πλειονότητα των καθηγητών απουσιάζει για επιστημονικούς λόγους, ή καλοκαιρινές εκκρεμότητες. Στις επιτροπές αυτές κρίνονται οι εξελίξεις μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) και λύνονται ακαδημαϊκά θέματα που έμειναν σε εκκρεμότητα τους προηγούμενους μήνες. Όλα αυτά ενώ τα πανεπιστήμια της χώρας έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία να ζητήσουν από τον υπουργό Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλο σειρά αλλαγών στον νέο νόμο-πλαίσιο για τη λειτουργία τους και την πλήρη οικονομική και ακαδημαϊκή αυτονομία τους. Ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε ήδη νέο χωροταξικό σχεδιασμό για την ανώτατη εκπαίδευση. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν απέκλεισε το κλείσιμο τμημάτων, μετονομασία ή αλλαγή του επιστημονικού τους αντικειμένου στις περιπτώσεις που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται. Ο υπουργός Παιδείας μίλησε κατά τη συνεδρίαση των αρμοδίων επιτροπών του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας για την ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων «χωρίς προκαταλήψεις και στενούς ορίζοντες, και χωρίς συντεχνιακά συμφέροντα και ξεπερασμένες θεωρίες». Και ζήτησε από τα πανεπιστήμια της χώρας να πάρουν τις αποφάσεις τους με «ακαδημαϊκά κριτήρια, να κατοχυρώσουν την αυτοτέλεια και την οικονομική στήριξη του συστήματος, αλλά και τους κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας των μονάδων του, να επαναπροσδιορίσουν τους κανόνες δεοντολογίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, ώστε να εγγυώνται την αξιοκρατία και την αποτελεσματικότητα, να εξασφαλίσουν την αποδεκτή ποιότητα για το σύνολο του συστήματος και τους κανόνες αξιολόγησης του επιτελούμενου έργου»...

Διαβατήριο
«Το Βήμα» εξασφάλισε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής και τον κατάλογο των φοιτητών που έγιναν τελικά αποδεκτοί στο περίφημο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από τον κατάλογο προκύπτει ότι ο υπεύθυνος καθηγητής πήρε τελικά στο μεταπτυχιακό του πρόγραμμα όλους τους υποψηφίους που είχαν συμπεριλάβει στη λίστα τους οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων. Ανάμεσά τους φυσικά οι δημοσιογράφοι, συγγενείς πολιτικών, γραμματείς τοπικών παραγόντων, φίλοι και μέλη των φοιτητικών παρατάξεων στο Ιδρυμα. Ένας από τους επιτυχόντες ο οποίος θα παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα δεν έχει ακόμη πάρει το πτυχίο του, καθώς ανήκει στην κατηγορία «εκκρεμεί ορκωμοσία». Τόσο η μια λίστα όσο και η άλλη βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)