Τετάρτη, Ιουνίου 03, 2009

Τα eBooks είναι εδώ!


Τα eBooks είναι εδώ!
Κατεβάστε το σε μορφή Adobe ebook Δωρεάν!
Adobe ebook

Η τιμή και το χρήμα
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Θεοτόκης
Εκδόσεις: e-bookshop.
Η Τιμή και το Χρήμα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη είναι ένα εκτενές διήγημα (νουβέλα) που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε συνέχειες στο περιοδικό Νουμάς από τον Αύγουστο ως το Δεκέμβριο του 1912 και εκδόθηκε αυτοτελώς το 1914. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το έργο γράφτηκε πριν τους βαλκανικούς πολέμους, σε μια περίοδο που ο Θεοτόκης ζώντας στο Μόναχο είχε επηρεαστεί βαθύτατα από τις σοσιαλιστικές ιδέες και ανέπτυξε έντονη κοινωνική δράση.
Download
***
Μετά τη δυναμική είσοδο της Αmazon στον χώρο των eΒooks, με το λανσάρισμα του Κindle, αλλά και δεκάδων χιλιάδων βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή, το ενδιαφέρον του κοινού έχει ανάψει για τα καλά. Άλλωστε, όπως αναφέρουν Τα Νέα (02.06.2009), εκτός από το Κindle υπάρχουν στην αγορά και αρκετοί ακόμα αναγνώστες ηλεκτρονικών βιβλίων, ενώ αντίστοιχες δυνατότητες προσφέρουν τα έξυπνα κινητά και οι υπολογιστές παλάμης.

Με τις διακοπές να πλησιάζουν και το αναγνωστικό κοινό να βρίσκεται σε αναζήτηση των βιβλίων που θα διαβάσει το καλοκαίρι, τα eΒooks είναι πλέον μια καλή εναλλακτική επιλογή έναντι των παλιών καλών χάρτινων εκδόσεων. Σκεφθείτε ότι δεν χρειάζεται πλέον κανείς να φορτώνει τα μπαγκάζια των διακοπών του με βιβλία και περιοδικά, καθώς αρκεί ένα eΒook reader στο οποίο θα έχει φορτώσει μια ολόκληρη βιβλιοθήκη.

Για να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο σε ψηφιακή μορφή θα χρειαστεί έναν ψηφιακό αναγνώστη, συσκευή εξειδικευμένη σε αυτήν τη χρήση. Ωστόσο, ψηφιακά βιβλία μπορεί κανείς να διαβάσει και σε έναν μικρό φορητό υπολογιστή, σε έναν υπολογιστή παλάμης ή ακόμα και σε ένα έξυπνο κινητό ή σε ένα ΜΡ3 player. Ωστόσο, το μικρό σχετικά μέγεθος της οθόνης των τελευταίων αποτελεί σίγουρα ανασταλτικό παράγοντα.

Τα περισσότερα ψηφιακά βιβλία, ειδικά όσα είναι δωρεάν, κυκλοφορούν σε απλό αρχείο κείμενου (txt) ή σε pdf, φορμάτ τα οποία διαβάζονται σχεδόν από όλες τις συσκευές. Υπάρχουν όμως και βιβλία τα οποία κυκλοφορούν ως σελίδες ΗΤΜL, ενώ αρκετά διαδεδομένο είναι και το CΗΜ. Από την άλλη, υπάρχουν και είδη αρχείων εξειδικευμένα μόνο σε βιβλία (τα οποία προτιμώνται για την ψηφιακή προστασία και διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων- DRΜ), όπως είναι τα epub και mobipocket. Ταυτόχρονα, βλέπουμε ότι η κάθε εταιρεία που κινείται δυναμικά στον χώρο προτείνει και το δικό της φορμάτ, όπως λ.χ. η Αmazon η οποία για τη συσκευή Κindle προτείνει το ΑΖW ή η Μicrosoft με το LΙΤ, το οποίο εξασφαλίζει αυξημένη DRΜ προστασία. Στις περιπτώσεις αυτές θα χρειαστεί κανείς να κατεβάσει στον υπολογιστή ή το κινητό του και την αντίστοιχη εφαρμογή για να μπορεί να διαβάσει το βιβλίο.

Εκτός από τα μεγάλα διαδικτυακά βιβλιοπωλεία στα οποία μπορεί κανείς να αγοράσει και να κατεβάσει στον υπολογιστή του ηλεκτρονικά βιβλία, όπως λ.χ. το Αmazon, το Βarnes and Νobles κ.ά. υπάρχουν και αρκετά sites με δωρεάν βιβλία, κυρίως στα αγγλικά (και με περιορισμένες επιλογές σε άλλες γλώσσες). Για παράδειγμα, το Ρroject Gutenberg στη διεύθυνση www. gutenberg. org προσφέρει 28.000 τίτλους δωρεάν, ενώ σε συνεργαζόμενα sites υπάρχουν συνολικά πάνω από 100.000 βιβλία. Ωστόσο, πρόκειται ως επί το πλείστον για βιβλία τα οποία πρωτοκυκλοφόρησαν μέχρι τη δεκαετία του 1920 και για αυτό δεν έχουν πνευματικά δικαιώματα.

Παρόμοιες προσπάθειες με εξειδικευμένο περιεχόμενο είναι το site iΒiblio (www. ibiblio. org) το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, αλλά και η ψηφιακή βιβλιοθήκη Ρerseus (www. perseus. tufts. edu) η οποία συντηρείται από το Πανεπιστήμιο Τάφτς στις ΗΠΑ και καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Παρόμοια κίνηση έχει γίνει και από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, το οποίο προσφέρει περίπου 2.100 βιβλία στη σελίδα Εtext Center (etext. lib. virginia. edu), ανάμεσά τους κλασική βρετανική και αμερικανική λογοτεχνία, κείμενα του Σαίξπηρ κ.ά. Αντίθετα, συνδρομητική είναι η υπηρεσία της Safari Βooks Οnline με έδρα στις ΗΠΑ.

Σε βιβλία στην ελληνική γλώσσα οι επιλογές σήμερα είναι περιορισμένες, ειδικά αν μιλάμε για δωρεάν βιβλία. Από την άλλη, υπάρχουν πλέον αρκετές νεώτερες εκδόσεις επί πληρωμή και μπορεί κανείς να βρει αρκετές προτάσεις στο site Ε-Βookshop.gr, καθώς και στις σελίδες εκδοτικών οίκων, όπως οι εκδόσεις Ψυχογιός (www. psichogios. gr/ebooks. asp) και οι εκδόσεις Καστανιώτη (www. kastaniotis. com/multimedia/ebooks /). Μάλιστα, ο Καστανιώτης προχωρά και σε προσφορά της συσκευής ηλεκτρονικής ανάγνωσης ΒeΒook σε πακέτο με 8 ηλεκτρονικά βιβλία δωρεάν.
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...