Πέμπτη, Ιουνίου 25, 2009


Το σχολείο "δεν μας κάνει"...


Παιδιά με ιδιαιτερότητες, η βία που ορισμένοι μαθητές ασκούν πάνω σε άλλους, προσωπικές απόψεις ή δυσαρέσκειες με την προσφερόμενη γνώση στα σχολεία οδηγούν πολλές οικογένειες στο να επιλέγουν την κατ' οίκον εκπαίδευση των παιδιών τους, αναφέρει το εκπαιδευτικό Τμήμα του BBC News (23.06.2009).

Ο Κάλουμ, ο οποίος έχει κάποια δυσκολία στην επικοινωνία και δεν μπορεί πάντα να καταλάβει τί ακριβώς του ζητούν να κάνει, υπέστη την κοροϊδία των συμμαθητών του, στο δημοτικό, όπου πηγαίνει. ΄Οπως λέει η μητέρα του, το σχολείο δεν μπόρεσε να υποστηρίξει το παιδί της με τον τρόπο που έπρεπε. Το άγχος της οικογένειας ήταν καθημερινό καθώς το παιδί έκλαιγε και άρχισε να μην πηγαίνει στο σχολείο έως ότου πήραν την απόφαση ότι αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί. ΄Ετσι, τώρα παρακολουθεί μαθήματα στο σπίτι, με βάση λεπτομερές πρόγραμμα που του δόθηκε από το σχολείο.

Στο Μπέντφορντ, μία ομάδα που ασχολείται με την διδασκαλία κατ'οίκον ήταν η πρώτη που έλαβε κρατική επιχορήγηση. Σε συνεργασία με ένα τοπικό γυμνάσιο, χρησιμοποιεί το πρόγραμμα του σχολείου αλλά κρατά την αυτονομία της σε ό,τι αφορά την διδασκαλία κατ' οίκον.

Σε ένα σχολείο όπου μόνο το 8% των μαθητών έχει ικανοποιητική βαθμολογία και σχεδόν οι μισοί από αυτούς έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η Κα Ο' Τούλ κατάλαβε ότι το σχολείο δεν ήταν το πλέον κατάλληλο για να προοδεύσει το παιδί της. Μη μπορώντας να βρουν άλλο σχολείο, η ίδια και άλλοι γονείς που βρέθηκαν στην ίδια θέση, αποφάσισαν ότι τα παιδιά τους θα πρέπει να παρακολουθήσουν κατ' οίκον διδασκαλία - και κατάφεραν να πάρουν επιχορήγηση από το νομαρχιακό συμβούλιο γι αυτό.

Πολλοί είναι πλέον οι γονείς αλλά και οι μαθητές που καταλήγουν σε αυτή την επιλογή, στην Μεγάλη Βρετανία.
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: