Σάββατο, Ιουνίου 20, 2009

ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ [44]


ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ
[44]

νευρικός: ο οξύθυμος, ο θυμωσιάρης, ο τσαντίλας, ο καυγατζής, ο τιτίζης,
το νευρόσπαστο, ο τσινιάρης, ο τσαμπουκάς, ο γαμοσταύρης.
Συνήθης η παρουσία του σε όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους,
όπου κυκλοφορεί έχοντας συνεχώς το ζωνάρι του λυμένο για καυγά. Ανάβει με το παραμικρό (με μια λέξη , μια φράση , ένα υπονοούμενο, μια κίνηση, ένα βλέμμα, με τη χροιά ή τον τόνο της φωνής κλπ) και αντιδρά χρησιμοποιώντας όλη την γκάμα των δυναμικών αντιδράσεων: από μία χυδαία βρισιά έως τη χειροδικία και το φόνο.

Κοινωνικά ανεκπαίδευτος, εγωπαθής και ζώντας μέσα σε ένα περιβάλλον που καταπονεί ποικιλοτρόπως το ανθρώπινο νευρικό σύστημα, ο Έλλην δικαίως θεωρείται ως ιδιαίτερα εκκρηκτικό άτομο , απρόβλεπτο και ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Ο ελληνικός βίος περιέχει τεράστια ποσότητα νευροπάθειας, που εκδηλώνεται

με άπειρους τρόπους : ο σύζυγος και πατέρας που δέρνει τη γυναίκα και τα παιδιά του, ο εραστής την "απιστη" ερωμένη του, ο οδηγός αυτοκινήτου που βρίζει χυδαία τον "αντίπαλο" οδηγό, ο υπάλληλος οποιασδήποτε υπηρεσίας που συμπεριφέρεται
αγενέστατα στο κοινό , ο πελάτης που προσπαθεί να βρει με τσαμπουκά το δίκιο του, ο οπαδός μιας αθλητικής ομάδας που δέρνει μέχρι θανάτου τον μισητό "εχθρό του, ο τηλεπαραθυράκιας που κραυγάζει , βρίζει και απειλεί μέσα από την κορνίζα του κ.ά.
Ο οξύθυμος, λέει ο Λασκαράτος, "είναι πάντα επικίνδυνος και πρέπει ναν τόνε σιμώνεις και να του μιλείς με προφύλαξη", όμως " ως επί το πλείστον είναι καλόψυχος και μετανοεί σχεδόν παντοτε έπειτ' από κάθε του έξαψη και πικραίνεται. Αλλά η πείρα δεν τον ωφελεί και είναι έτοιμος να ξαναπέσει αμέσως, σαν από ακαταμάχητην φυσικήν ορμήν, εις το ίδιο λάθος".
Εμείς θα προσθέταμε ότι, όσες συγγνώμες κι αν ζητήσει , ό,τι κι αν κάνει για να απαλύνει το κακό που μας έχει κάνει, δύσκολα μπορούμε να τον εμπιστευθούμε.
Γιατί έχουμε υπόψη μας τη σοφή παροιμία " να σε κάψω , Γιάννη, να σ' αλείψω μέλι".

" Η γυναίκα μου όλη τη μέρα ζητάει λεφτά ,
οι γιοι μου είναι τεμπέληδες και φρικιά.
Μου τη δίνουν οι μαλάκες που κυκλοφορούν
στην άσφαλτο
και οι σπαστικοί
συνάδελφοί μου στο γραφείο.
Πέστε μου, γιατρέ, πώς μπορώ
να αντέξω
μέσα σ' αυτήν την κόλαση;"

" Να μάθετε να πλέκετε, αγαπητέ μου!
Το πλέξιμο κάνει καλό στα νεύρα."

Δεν υπάρχουν σχόλια: