Τετάρτη, Φεβρουαρίου 04, 2009

ΕΤΣΙ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΩΚΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ

"Σήμερα , κυρίες και κύριοι, θα μάθουμε
να μαγειρεύουμε ένα πολύπλοκο
συνδικαλιστικό φαγητό που ονομάζεται
Συγκρότηση σε σώμα νέου Διοικητικού Συμβουλίου! "


*********************
Ανακοίνωση
της «Αγωνιστικής Συνεργασίας»
και της « Κίνησης Εκπαιδευτικών Δ. Γληνός»
για τη συγκρότηση των ΔΣ των ΕΛΜΕ-Θ

ΒΡΑΧΕΙΑ ΜΝΗΜΗ ή ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΣ;

Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες των αθέμιτων συναλλαγών ανάμεσα στην ΠΑΣΚ και στη ΔΑΚΕ κατά τη συγκρότηση των ΔΣ των ΕΛΜΕ-Θ. Μετά από κωλυσιεργίες και παρασκηνιακές επαφές που κράτησαν ενάμιση μήνα-θυμίζουμε ότι οι εκλογές των ΕΛΜΕ-Θ έγιναν στις 16/12/09-οι δύο παρατάξεις εδέησαν να συγκατανεύσουν στη συγκρότηση των Δ.Σ., ώστε, επιτέλους να ασχοληθούν με τα συσσωρευμένα προβλήματα του κλάδου.
Η Α΄ ΕΛΜΕΘ συγκροτήθηκε πρώτη, αμέσως μετά τις γιορτές και η Β΄ ΕΛΜΕΘ την Παρασκευή 16/1. Η σύνθεση του Δ.Σ. της Β΄ ΕΛΜΕΘ δείχνει πώς «οραματίζονται» τα συνδικάτα οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ - αφού τα 4 από τα 7 μέλη του ΔΣ (3 ΔΑΚΕ-1 ΠΑΣΚ) είναι Διευθυντές σχολείων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη λειτουργία αλλά, κυρίως, για τη συνδικαλιστική οπτική τους. Δηλ. συνδικάτα-«συγκοινωνούντα δοχεία» με την εκάστοτε διοικητική ιεραρχία..
«Εκκρεμότητα», λοιπόν, στις συγκροτήσεις των Δ.Σ. υπήρχε για τρεις μόνο από τις ΕΛΜΕΘ – τις Γ΄, Δ΄ και Ε΄. Η απόφαση της φιλοκυβερνητικής ΔΑΚΕ και της «αντικυβερνητικής-αντιδεξιάς», υποτίθεται, ΠΑΣΚ να εξαιρεθεί από τις συναλλαγές η Γ΄ΕΛΜΕΘ πάρθηκε την τελευταία στιγμή, αφού στην Γ΄ ΕΛΜΕΘ η Αγωνιστική Συνεργασία έχει τρεις έδρες και θα ήταν πολύ δύσκολο να βάλουν και αυτή στο παιχνίδι της συναλλαγής τους. Έτσι έμειναν η Δ΄ και η Ε΄ ΕΛΜΕΘ, τις οποίες αποφάσισαν να μοιράσουν μεταξύ τους, ώστε να μη βγει σε καμία από τις δύο πρόεδρος από την Αγωνιστική Συνεργασία.!
Στην Δ΄ ΕΛΜΕΘ, οι της ΠΑΣΚ, τηρώντας απλώς τα προσχήματα, ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι ψήφισαν «λευκό» για τη θέση του προέδρου, με αποτέλεσμα να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία, με μόνη την ψήφο της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, πρόεδρος από τη ΔΑΚΕ – ο ίδιος συνάδελφος που «λάμπει» διά της απουσίας του από τη ζωή των ΕΛΜΕΘ.
Στην Ε΄ ΕΛΜΕΘ η συναλλαγή ήταν κυνικά πολιτική: οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ ψήφισαν, όπως και πέρυσι, για πρόεδρο τον εκλεκτό της ΠΑΣΚ, με το επιχείρημα ότι «είναι χαμηλών τόνων και η συγκυρία απαιτεί τέτοιους ανθρώπους», ενώ οι της ΠΑΣΚ ψήφισαν για γραμματέα μέλος της ΔΑΚΕ.
Έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον ότι η ΠΑΣΚ την ίδια στιγμή που επικαλείται την «αναλογική εκπροσώπηση σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης», στην πράξη περιφρόνησε την ετυμηγορία των συναδέλφων στις πρόσφατες εκλογές των ΕΛΜΕΘ και, αντί να επιλέξει να συγκροτηθούν τα προεδρεία από αξιόπιστες δυνάμεις, επέλεξε την πολιτική της επιβίωση.
Έτσι, συνδικαλιστικό στέλεχος της ΠΑΣΚ από άλλη ΕΛΜΕΘ, που επόπτευε την εφαρμογή των «συμπεφωνημένων» με τη ΔΑΚΕ, κατά τη συγκρότηση του Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕΘ, δήλωσε απερίφραστα ότι «δεν είναι δυνατόν η Αγωνιστική Συνεργασία να έχει στη Δυτική Θεσσαλονίκη δύο προέδρους και τον αιρετό»(!), ενώ γνώριζε πολύ καλά ότι η Αγωνιστική Συνεργασία είναι εδώ και χρόνια πρώτη σε ψήφους στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ η ΠΑΣΚ τρίτη δύναμη και με πολύ μεγάλη διαφορά!!!
Πώς συμβιβάζουν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ τη στάση τους αυτή σε επίπεδο Θεσσαλονίκης με εκείνη που τήρησαν στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, όπου το κριτήριό τους ήταν η «συγκρότηση πολιτικού-προγραμματικού προεδρείου από τις παρατάξεις που ψήφισαν τις αποφάσεις του 13ου Συνεδρίου»;
Πλανώνται οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ αν νομίζουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα ελέγξουν τα συνδικάτα, όπως συνέβη και με τις διευθύνσεις των σχολείων. Εμείς θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων και των αγώνων του κλάδου, ανεξάρτητα από τις συναλλαγές-εναλλαγές των συνδικαλιστικών παρατάξεων που υπηρετούν τον πολιτικά και ηθικά χρεοκοπημένο δικομματισμό. Θα εξακολουθήσουμε να κινητοποιούμε τους συναδέλφους/σσες, για να αποκρούσουμε με αποφασιστικότητα τις πολιτικές που μεγεθύνουν και πολλαπλασιάζουν τα προβλήματά μας και μας θέλουν απλούς παρατηρητές των εξελίξεων και αιχμάλωτους των δημοσκοπήσεων!
Είμαστε σίγουροι ότι οι συνάδελφοί μας, που διαθέτουν και μνήμη και κρίση, θα αποδοκιμάσουν την χωρίς αρχές συμπαιγνία των παρατάξεων της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ. Θα καταδικάσουν τις επιλογές τους ιδιαίτερα φέτος που διακυβεύονται βασικά δικαιώματα του κλάδου!
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1/2/09

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κι οι πέτρες γνωρίζουν ότι στη Θεσσαλονίκη οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ και της Ν.Δ. από παλιά τα κάνουνε πλακάκια.
Ούν φάτσα ούνα ράτσα είναι τα κομματόπαιδά μας...

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)