Κυριακή, Φεβρουαρίου 15, 2009

Η ΕΛΛΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΕΠΑΝΙΔΡΥΤΩΝ ΤΗΣ

ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ Ο ΚYΡΙΟΣ MIG

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Απρόβλεπτες εξελίξεις στην ποινική και πολιτική αξιολόγηση της υπόθεσης των ομολόγων δρομολογεί η πρόσφατη απολογία του προέδρου της Marfin, Ανδρέα Βγενόπουλου: Ο ισχυρός άνδρας της MIG, την ώρα που προτείνει την εξαγορά της «Ολυμπιακής», εξαπολύει δριμύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης, αποδίδοντας το σκάνδαλο της μαζικής αγοράς δομημένων ομολόγων σε συντονισμένο κυβερνητικό σχέδιο.

Ο Α. Βγενόπουλος, που εμπλέκεται ως τραπεζίτης στο δομημένο ομόλογο του Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), απαντά ότι η κυβέρνηση ήταν εκείνη που προέτρεψε τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να επενδύσουν σε «τοξικά» ομόλογα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη εις βάρος της περιουσίας τους.

Στο στόχαστρό του μπαίνουν ονομαστικά ο τότε υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γ. Κουρής και η Τράπεζα της Ελλάδος. Αλλά και ο τότε υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης όσο και ο υφυπουργός Απασχόλησης Ν. Αγγελόπουλος.

Ο ειδικός εφέτης ανακριτής Γ. Λέκκας μελετά τώρα με προσοχή το σύνολο του αποδεικτικού υλικού, από το οποίο ανακύπτει, πλέον, θέμα ποινικών ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν και πότε θα αποφασίσει να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή, δεδομένου ότι τον Ιούνιο παραγράφονται οι τυχόν ποινικές ευθύνες των υπουργών.

Ο Α. Βγενόπουλος εμφανίσθηκε πριν από λίγες ημέρες (19/1) στον ανακριτή ιδιαίτερα ενοχλημένος για την εμπλοκή του στην υπόθεση.

1 Στο απολογητικό του υπόμνημα, μάλιστα, υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό προϊόν άνθισε εκείνη την περίοδο «υπό κρατική προτροπή, καθώς εξυπηρετούσε τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών... Το κέρδος του Δημοσίου από την έκδοση δομημένων αντί απλών ομολόγων υπολογίζεται ότι υπερέβη τα 100 εκατ. ευρώ».

2 «Μόνο συμπτωματικό δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι εκείνη τη χρονική περίοδο (περί το 2005), σύσσωμες σχεδόν οι διοικήσεις 24 ασφαλιστικών ταμείων προχώρησαν σε αγορές δομημένων ομολόγων, κάτι που μαρτυρά αδιαμφισβήτητα ότι η συγκεκριμένη επενδυτική επιλογή ήταν αποτέλεσμα σαφούς κρατικής προώθησης στα πλαίσια της ευρύτερης τότε κυβερνητικής πολιτικής», σημειώνει.

3 «Ο μεγάλος ωφεληθείς από την αγορά είναι το Δημόσιο, που είχε διορίσει τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων». Δεν είναι τυχαίο ότι όταν η τράπεζα έστειλε στο ΤΑΞΥ ενδεικτικούς πίνακες με εκδόσεις δομημένων και απλών ομολόγων, η διοίκηση του ταμείου έδειξε ενδιαφέρον μόνο για δομημένα ομόλογα και μάλιστα όχι για τμηματικές-μικρότερες αγορές αλλά μαζικές, περίπου στο 20% συγκεκριμένων εκδόσεων».

4 «Ολα έγιναν με πλήρη γνώση της Τράπεζας της Ελλάδας και των συναρμόδιων υπουργείων, που έλεγχαν άμεσα τις τοποθετήσεις των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και ενημερώνονταν από το ΤΑΞΥ επί 6 συνεχόμενους μήνες».

5 Ο κ. Βγενόπουλος καλεί τον ανακριτή να ερευνήσει ποιοι άνθρωποι στα υπουργεία γνώριζαν τι συνέβαινε και αναφέρεται:

-Στον τότε υπουργό Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη, ο οποίος, απαντώντας το Οκτώβριο του 2006 στον Χρ. Βερελή, παραδέχθηκε ότι γνώριζε το θέμα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι τοποθετήσεις στους κρατικούς αυτούς τίτλους έγιναν χωρίς την ανάληψη επενδυτικού κινδύνου».

-Στον Γ. Κουρή, γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, που, καταθέτοντας ως ύποπτος στον αντιεισαγγελέα εφετών Αντ. Λιόγα, παραδέχθηκε ότι οι εκδόσεις 7 δομημένων ομολόγων ήταν εξαιρετικά επικερδείς για το ελληνικό Δημόσιο.

-Στην κατάθεση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων, Λ. Καραθανάση, που αποδίδει ευθύνες στον αρμόδιο για την έκδοση των ομολόγων υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό και υφυπουργό Απασχόλησης, γιατί δεν ενημέρωσαν ως ώφειλαν. Οπως αναφέρει, το συμβούλιο της Ομοσπονδίας συναντήθηκε στις 14-11-2005 με τον τότε υφυπουργό Νικ. Αγγελόπουλο και εξέφρασε την πάγια θέση για επενδύσεις σε τίλους του ελληνικού Δημοσίου. Ο υφυπουργός απάντησε ότι συμφωνεί και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας...

*Η υπόθεση του ΤΑΞΥ εκκρεμεί για έκδοση βουλεύματος από το συμβούλιο εφετών. Ο Αλ. Στρίμπερης, δικηγόρος του προέδρου του ταμείου, που κατηγορείται για κακουργηματική απιστία, θεωρεί ότι «οι ευθύνες θα έπρεπε να αναζητηθούν στα πολιτικά πρόσωπα και όχι στους διοικούντες τα ταμεία. Δεν μπορούμε να μιλάμε για συνετή διαχείριση όταν το εποπτεύων υπουργείο και το εκδώσαν τα ομόλογα υπουργείο Οικονομίας δεν είχαν δώσει σαφείς οδηγίες και περιορισμούς για την αγορά δομημένων ομολόγων, που ήταν πρωτότυπα επενδυτικά προϊόντα», τονίζει με νόημα.

*Ως το τέλος Μαρτίου, το αργότερο ώς το Πάσχα, αναμένεται να ολοκληρωθεί το κύριο μέρος της ανάκρισης, με τους υπεύθυνους του ΤΣΠΕΑΘ (130 εκατ. ευρώ), του ΤΕΑΔΥ (280 εκατ. ευρώ) και τους ενδιάμεσους προμηθευτές (Ακρόπολις, Παπαμαρκάκης, ΤΡΩΙΛΟΣ κ.ά.), να περνούν ως κατηγορούμενοι, την πόρτα του κ. Λέκκα.

*Αμέσως μετά ανοίγει ένας νέος κύκλος ανάκρισης για άλλα 9 ασφαλιστικά ταμεία (οινοποιίας, εμπορικών καταστημάτων, φαρμακευτικών εταιρειών, τραπεζοϋπαλλήλων κ.ά.), 4 τράπεζες (ΒΝΡ Paribas, Proton, Γενική, ΕΤΕ) και τη χρηματιστηριακή ΤΡΩΙΛΟΣ.

Αφορά την αγορά τεσσάρων δομημένων ομολόγων τραπεζών (όχι του ελληνικού Δημοσίου), συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/02/2009
**************************


«Πού πας, καραβάκι, με τέτοιον καιρό;
Σε μάχεται η θάλασσα, δεν τη φοβάσαι;
Άνεμοι σφυρίζουν και πέφτει νερό,
πού πας, καραβάκι, με τέτοιον καιρό;»

«Για χώρα πηγαίνω πολύ μακρινή.
Θα φέξουνε φάροι πολλοί να περάσω.
Βοριάδες, νοτιάδες θα βρω, μα θα φτάσω
με πρίμο αγεράκι, μ’ ακέριο πανί.»

«Κι οι κάβοι αν σου στήσουν τη νύχτα καρτέρι;
Απάνω σου αν πέσει το κύμα θεριό
και πάρει τους ναύτες και τον τιμονιέρη;
Πού πας, καραβάκι, με τέτοιον καιρό;»

«Όπου κι αν πάω χειρότερα δε θα΄ναι από δω,
τους κλέφτες να φύγω, με απατεώνες δε θέλω να ζω,
κι αν ίσως πεθάνω, κι αν ίσως πνιγώ,
λεύτερος θέ' να 'μαι, όταν χαθώ!»



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τρεις πρώτες στροφές είναι από το ποίημα
του Ζαχαρία Παπαντωνίου "Το ευλογημένο καράβι" (1920).
Η τέταρτη στροφή είναι του Γεροντάκου και απηχεί απόλυτα
τα αισθήματά του μετά την ανάγνωση του παραπάνω ρεπορτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...