Κυριακή, Φεβρουαρίου 08, 2009

Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ 27

ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ Γ΄ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ
ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ...

...Την έκθεση γελοιογραφίας σκιτσογράφων
από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ομολογούμε ότι μας εξέπληξε ευχάριστα,
όχι μόνο για το μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων,
αλλά κυρίως για την ποιότητα της θεματογραφίας τους
και των πνευματωδέστατων σκίτσων τους.
Επιβεβαιώσαμε επίσης για μια ακόμα φορά
την πεποίθησή μας ότι ο τόπος μας
παράγει αφειδώς λαμπρούς σκιτσογράφους,
που σατιρίζουν με ιδιαίτερο χιούμορ την καθημερινότητα
σε τοπική αλλά και σε παγκόσμια βάση.
Συγχαρητήρια στους συνδιοργανωτές της λαμπρής έκθεσης,
τη Βουλή των Ελλήνων και τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων.
ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ
ΩΣ ΤΙΣ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ.
ΣΥΝΙΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗ ΧΑΣΕΤΕ!
JULIAN PENA-PAI (ΡΟΥΜΑΝΙΑ)
*

ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΜΠΟΥΡΑ (ΕΛΛΑΣ)
*
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΪΛΑΤΖΗΣ ( ΕΛΛΑΣ)
*
JOEP BERTRAMS (ΟΛΛΑΝΔΙΑ)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΑΛΛΑΧΘΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ BRYAN, ΤΩΡΑ ΣΕΙΡΑ ΕΧΟΥΝ Ο ΕΦΡΑΙΜ, ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ

Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΦΡΑΙΜ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΔΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Ο πλέον πολυσυζητημένος αμερικανός πρόξενος της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, γνώριμος στη Ροδόπη, από τις προσωπικές αμφιλεγόμενες «αναπτυξιακές» σχέσεις που σύναψε με το Νομάρχη Ροδόπης κ. Άρη Γιαννακίδη, έδωσε συνέντευξη στο «ΚΕΝΤΡΙ», λίγο πριν αναχωρήσει για το Αφγανιστάν, επόμενο σταθμό της θητείας του. Μεταξύ άλλων αφήνει ανοιχτό το θέμα ύπαρξης «Μακεδονικής Μειονότητας» και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Θράκη. Περιοχή ιδιαίτερα «αγαπητή» η Κομοτηνή στον αποχωρούντα Πρόξενο, (όπως η Φλώρινα και η Πρέβεζα), αφού με τον Νομάρχη Ροδόπης, ήταν άπειρες οι συναντήσεις, με κύριο θέμα «οι εναλλακτικές καλλιέργειες», και ίσως και οι «εναλλακτικές προτάσεις εξωτερικής πολιτικής». Τέτοια πρεμούρα υπήρξε, που ακόμη και την αποφράδα μέρα των γεγονότων της ντροπής, του Δεκεμβρίου (διαδηλώσεις της σπουδάζουσας νεολαίας, με τις ανεξιχνίαστες μέχρι τώρα παρεμβάσεις των πολιτοφυλάκων) πραγματοποιήθηκε συνάντηση και συζήτηση για «εναλλακτικά προϊόντα».
Ο κ. Bryan Hoit Yee, ένας διπλωμάτης που μέχρι σήμερα έχει υπηρετήσει σε θέσεις «κλειδιά» της αμερικανικής διπλωματίας (Εθνικός Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ, βοηθός του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1993-1994, προσωπικό γραφείο Χ. Σολάνα ως γ.γ. του ΝΑΤΟ το 1999 κ.ά.) με μια πορεία που τον οδηγεί στο Λευκό Οίκο, μιλά στο «Κεντρί» λίγο πριν αναχωρήσει για το Αφγανιστάν, επόμενο σταθμό της θητείας του.


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο διπλωμάτης με ειδικότητα τη... διάλυση κρατών
Image of Consul General Hoyt Brian Yee sitting at his desk.

Αν και πολύ νέος (μόλις 40 χρόνων), ο Αμερικανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη κ. Hoyt Brian Yee διαθέτει μεγάλη προσωπική πείρα από κάθε φάση της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που έγινε με αιματοβαμμένες συρράξεις και αποσχίσεις εδαφών της πρώην κυρίαρχης χώρας, μέσω δικαιωμάτων ανεξαρτητοποίησης που διεκδικούσαν εθνικές μειονότητες.
Ο ταχύτατα ανερχόμενος και άρα προφανώς ικανότατος κ. Hoyt βρέθηκε σε θέσεις επιτελικές (και επί εποχής πολέμου στο Κόσοβο, και επί των νατοϊκών αεροπορικών επιδρομών εναντίον της Σερβίας), σε θέσεις διευθυντικές στον Λευκό Οίκο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο ΝΑΤΟ, καθ’ όλη τη διάρκεια της ταραγμένης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεκαετίας 1993-2003.
Στη Θεσσαλονίκη κατέφτασε τον Αύγουστο του 2006 προερχόμενος από το Μαυροβούνιο, όπου επί μία κρίσιμη τριετία διετέλεσε γενικός πρόξενος, αποχωρώντας αφού είχαν τεθεί σε κίνηση οι διεργασίες για την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου, της τελευταίας δηλαδή περιοχής που έμενε να αποσχιστεί από την πρώην Γιουγκοσλαβία, σημερινή Σερβία.
«Ο πρόεδρος των Ελλήνων τσιγγάνων της Θράκης, Ηλίας Συμεών, καταγγέλει ότι τον προσέγγισε ο Αμερικανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Hoyt Brian Yee, επιχειρώντας να τον πείσει να εγείρει μειονοτικά ζητήματα εις βάρος της Ελλάδας!



ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Εσείς που γνωρίζετε τις αμερικανικές δομές τι νοιώθετε, θα αλλάξει πολιτική η Ουάσιγκτον;
Πιστεύω ότι η Αμερική θα συνεχίσει να σέβεται την ευαισθησία της Ελλάδας για το θέμα, θα συνεχίσει να εκτιμά τη σημασία που έχει το θέμα για τις δύο χώρες. Δεν έχουμε σχέδιο για να αλλάξουμε την Ιστορία της Ελλάδας. Δεν προβλέπω μεγάλες αλλαγές, αλλά ίσως ο πρόεδρος Ομπάμα θα θέλει να κάνει κάποιες ρυθμίσεις.

Δημ.:Θα σας ρωτήσω ευθέως. Είναι μια ευαισθησία απλώς ή είναι το ιστορικά αυτονόητο ότι η Μακεδονία είναι ελληνική;
Bryan.:Πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί στη βάση της Ιστορίας.
Δημ:Έχουν δικαίωμα δηλαδή, λέτε, οι Σκοπιανοί και καλώς ζητάνε ό,τι ζητάνε…
Bryan.:Δεν λέω αυτό. Λέω ότι δεν θα βρουν λύση οι δύο χώρες στη βάση της Ιστορίας. Ίσως θα συνεχίσουν να έχουν διαφορετικές ερμηνείες της Ιστορίας αλλά μπορούν ακόμη κι αν υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες να βρουν μια λύση στη βάση κοινών στόχων και συμφερόντων.
Δημ.:Συμφωνείτε με την άποψη που λέει ότι η Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια κινείται σ’ αυτήν την κατεύθυνση, όχι όμως και τα Σκόπια; Εκεί, λένε, έχουμε πλέον στην κυβέρνηση ακραία στοιχεία που δεν έχουν καμία διάθεση συνεργασίας…
Bryan.:Δεν θέλω να παρασυρθώ σε μία συζήτηση για το ποιος φταίει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις.
Δημ.:Οι διαπραγματεύσεις έχουν μείνει στο σημείο όπου το όνομα που προτείνεται είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»…
Bryan.:Εσείς είστε υπέρ;
Δημ.:Αυτή είναι η δική μου ερώτηση!
Bryan.:Ελπίζω μια μέρα να έχω την εμπιστοσύνη της κυβέρνησής μου για να είμαι σε μια θέση διαμεσολαβητή όπως είναι ο κ. Νίμιτς, να είμαι σε τέτοιο επίπεδο! Γενικά, βέβαια, ό
Δημ.:Έχετε ταξιδέψει σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα…
Bryan.:Ναι αλλά παντού. Όχι μόνο στη Φλώρινα και στην Κομοτηνή όπως λένε μερικοί! Πάω παντού!

ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ
Δημ.:Αυτή η τάση να δημιουργείτε πολλά μικρά κράτη γεννά ανησυχία στην Ελλάδα κυρίως για την μειονότητα της Θράκης, όπου και εκεί υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Πρέπει να φοβόμαστε στην Ελλάδα ότι αύριο μεθαύριο μπορεί να έχουμε στη Δυτική Θράκη κάτι ανάλογο με το Κόσσοβο;
Bryan.:Οι πολίτες στη Θράκη με τους οποίους εγώ μίλησα και με τους οποίους είχα συναντήσεις, θέλουν να μείνουν Ευρωπαίοι, δεν θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα και να γίνουν ανεξάρτητη χώρα. Νομίζω ότι αυτό είναι για γέλια. Και αυτοί που λένε ότι οι Αμερικανοί θέλουν να σπάσουν τη Βόρεια Ελλάδα από την υπόλοιπη χώρα δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Ίσως θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα για την Αμερική αλλά δεν είναι ρεαλιστικό καθόλου. Οι Έλληνες, είτε Χριστιανοί είτε μουσουλμάνοι, με τους οποίους μίλησα, θέλουν να μείνουν Έλληνες, θέλουν να μείνουν Ευρωπαίοι…
Δημ.:Και στο τουρκικό προξενείο αυτό σας είπαν; Ότι θέλουν να μείνουν Ευρωπαίοι;
Bryan.:Δεν έχω μιλήσει με τον σημερινό Γενικό Πρόξενο. Πριν από τρία χρόνια είχα μιλήσει με τον τότε πρόξενο ο οποίος μου είχε πει ότι αυτό που θέλει η Τουρκία είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους με τουρκικές ρίζες, τους τουρκογενείς, στον πολιτισμό και στην εκπαίδευση. Αυτός είπε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο.
Δημ.:Η εκτίμησή σας είναι ότι η μειονότητα είναι εθνική ή θρησκευτική;
Bryan.:Δεν είναι θέμα των ΗΠΑ να πει αν είναι Τούρκοι ή Έλληνες. Για μας είναι σημαντικό να έχουν το δικαίωμα οι πολίτες σε κάθε χώρα να αυτοπροσδιορίζονται.
Δημ.:Βέβαια, υπάρχουν και οι διεθνείς συνθήκες που έχουν προσδιορίσει αυτά τα θέματα, όπως η συνθήκη της Λωζάνης που την προσδιορίζει ως θρησκευτική.
Bryan.:Ναι ακριβώς, αλλά ακόμη και αν υπήρξε μια συμφωνία το 1923 υπάρχουν άλλες συμφωνίες που ακολούθησαν και τις υπέγραψαν όλες οι χώρες της Ευρώπης και η Ελλάδα, συμφωνίες για τα ανθρώπινα.

ΑΠΑΛΛΑΧΘΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ BRYAN, ΤΩΡΑ ΣΕΙΡΑ ΕΧΟΥΝ Ο ΕΦΡΑΙΜ, ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ
Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΦΡΑΙΜ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΔΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Καθώς ημέρα με την ημέρα, μέσα από την υπόθεση του Βατοπεδίου και όχι μόνο, αναδύεται ολοένα και πιο πολύ το πύον του βαθέως κράτους των θεοκρατών που προ πολλού έχει υποκαταστήσει την πολιτική εξουσία στον άμοιρο τόπο μας, παραδίδοντάς την «σε ένα στίφος λιμάρηδων μέσα σε χρυσοκέντητα άμφια και μεταξωτά κοστούμια» (για να χρησιμοποιήσουμε την επιτυχημένη περιγραφή που διαβάσαμε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπίας»)...

EMILIO SALVATORE
ΣΣ. Τώρα που θα κοπούν οι επιδοτήσεις σε εναλλακτικές καλλιέργειες σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, και δεν υπάρχει καμιά προετοιμασία στο νομό, παρά τις αμέτρητες και ατέρμονες συναντήσεις και συζητήσεις, για αυτό το θέμα τι με τον κ. Bryan θα κάνετε κ. Νομάρχη Ροδόπης; Πάλι την «Βιστωνίδεια νήσσα».