Πέμπτη, Ιανουαρίου 22, 2009

ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ

Ύαινες μαζί με οργανωμένα όρνια επί το έργον...
Μετά την ευωχία θα πάνε στο Μέγαρο Μουσικής,
όπου θα γιορτάσουν τα 100 χρόνια του Παναθηναϊκού.
Το πουλί που τους παρακολουθεί απαθώς μάλλον δεν
είναι κορμοράνος. Αν όμως ήταν , ποια τύχη θα του επεφύλασσαν;
(Γεροντάκος)
***********************************************************************************
Οι 130 βορά στις ύαινες

Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΔΑΣΗ

Δεν μπορούμε να ξυπνήσουμε; πρέπει για πάντα,
αγαπητοί φίλοι, να πεθαίνουμε μέσα στον ύπνο μας;

Τσαρλς Μπουκόφσκι, «Ο ήλιος σκορπίζει ευσπλαχνία»

Ο αθλητικός χώρος είναι κατ' εξοχήν διεφθαρμένος και διαπλεκόμενος. Συσσωρευμένα χρέη των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών χαρίζονται εν μιά νυκτί με τροπολογίες στη Βουλή χάριν της άγρας πολιτικής πελατείας. Επιχειρηματίες, υπόδικοι και κατάδικοι, αναμιγνύονται, πολλές φορές υπό την παρότρυνση των κρατικών αρχών και των πολιτικών εκπροσώπων, με τις διοικήσεις των ΠΑΕ, για να εξασφαλίζουν διηνεκώς τη στήριξη χιλιάδων φιλάθλων. Αναβολικά διακινούνται ευρέως στους αθλητές με τη σύμφωνη γνώμη των ομοσπονδικών και με την ενθάρρυνση των πολιτικών αρχών, προκειμένου οι αθλητικές επιτυχίες να επισκιάζουν τα μείζονα κοινωνικά προβλήματα. Η τυφλή βία και ο άκρατος φανατισμός των νεαρών οπαδών υποδαυλίζονται από τον αθλητικό Τύπο και τους παράγοντες των συλλόγων υπό τα όμματα της Πολιτείας.

ΚΟΡΥΦΑΙΟ δείγμα διαπλοκής αλλά και εκμετάλλευσης των φίλαθλων αισθημάτων συνιστά η υπόθεση της κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα. Το διακαίωμα και η πρόθεση της πράσινης ΠΑΕ να ανεγείρει γήπεδο συνδυάστηκε σκανδαλωδώς, με τη συνέργεια των δύο κύριων συνιστωσών του Δήμου Αθηναίων, Κακλαμάνη και Σκανδαλίδη, με τα επιχειρηματικά συμφέροντα συγκεκριμένου επιχειρηματία, που ενεπλάκη στην υπόθεση υπό την προϋπόθεση να κατασκευάσει ένα εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό.
Μέσα ενημέρωσης και «υπεύθυνοι» παράγοντες καταγγέλλουν πολίτες για το συνταγματικό δικαίωμά τους να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παραδίδοντάς τους στην οργή των οπαδών. Παρακάμπτεται συνειδητά ότι η προσφυγή των πολιτών αφορά αποκλειστικά την ανέγερση του νέου Mall και όχι την κατασκευή του γηπέδου.
Οι 130 βορά στις ύαινες. Οταν και εφόσον εκδηλωθούν βίαιες πράξεις σε βάρος των πολιτών ή του πολιτικού φορέα που σθεναρά υποστήριξε την προσφυγή, τότε οι «υπεύθυνοι» αθλητικοπαράγοντες και οι «αντικειμενικοί» αθλητικογράφοι αναμένεται να εκφράσουν τη λύπη και τον αποτροπιασμό τους. Μέχρι τότε, απλώς θα συναρμολογούν την πολεμική ατμόσφαιρα.


Η ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ των οπαδών αποτελούσε ανέκαθεν λίαν αποτελεσματική μέθοδο στην Ελλάδα. Καθότι είναι εύπλαστη μάζα, κατά πλειονότητα αποστασιοποιημένη από την πολιτική και την κοινωνική δράση. Εθνοπατέρες και επιχειρηματίες διεγείρουν επιλεκτικώς οπαδικά αντανακλαστικά, για να προσανατολίσουν κατά βούληση τις ανυποψίαστες συνειδήσεις των οπαδών, είτε στην κατεύθυνση της ψήφισης συγκεκριμένων πολιτικών είτε της θωράκισης διαπλεκόμενων συμφερόντων. Η αντίσταση σ' αυτές τις μεθοδεύσεις ισοδυναμεί με συνταγματικό καθήκον. Κι ας σκούζουν δακρυρροούντες οι επώνυμοι των ημερών μας.

kardasis@econ.soc.uoc.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/01/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...