Κυριακή, Δεκεμβρίου 07, 2008

"ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΑ..."

ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΠΛΟΥ ΤΟ... ΚΑΓΚΕΛΟ

[...]Καλά πληροφορημένες πηγές βεβαιώνουν ότι οι σκελετοί που θα βγουν από το ντουλάπι της υπόθεσης Τοπλού θα προκαλέσουν σοκ στην κοινή γνώμη και το ενδιαφέρον διεθνών μέσων ενημέρωσης. Η υπόθεση αφορά έκταση 26.000 στρεμμάτων, τα οποία η Μονή υποστηρίζει ότι της ανήκουν και παραχωρήθηκαν για τουριστική αξιοποίηση σε χρονικό ορίζοντα 80 ετών στη βρετανική εταιρία Loyalward Ltd μέσω του Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή».

Στην αναφορά του επιθεωρητή κ. Εμμ. Χριστοδουλάκη (21-11-08) επισημαίνεται ότι η Μονή Τοπλού χρησιμοποίησε ως βιτρίνα το ίδρυμα, προκειμένου να μεταβιβάσει την έκταση του Κάβο Σίδερο στην αγγλική εταιρία, με αμφίβολης νομιμότητας διαδικασίες. Τονίζει επίσης ότι ο μητροπολίτης Σητείας και ο ηγούμενος της Μονής Τοπλού πέτυχαν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας μέσω δικαστικών αποφάσεων, τη συμπαράταξη της πολιτικής ηγεσίας για την επένδυση, τη συγκατάθεση της κοινής γνώμης στην περιοχή και την ανοχή στην καμπάνια της Minoan Group Plc (όπως μετονομάστηκε η Loyalward Ltd) για πώληση μισθώσεων και δικαιωμάτων χρήσης χωρίς αντίδραση.

Στην παραγγελία του κ. Σανιδά, μετά τη μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, «φωτογραφίζονται» πολιτικές ευθύνες με τη φράση: «Η συμπεριφορά των οργάνων του κράτους και κυρίως των δασικών υπαλλήλων δεν είναι παράδοξη, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι όργανα υπερκείμενα αυτών, ακόμη και βουλευτές, εμφανίζονταν να διάκεινται ευμενώς προς τα συμφέροντα της Μονής Τοπλού».

Σε ένορκη κατάθεσή του ο ηγούμενος της Μονής, Φιλόθεος Σπανουδάκης, τον Οκτώβριο του 1999, σε ερώτηση σχετικά με σύσκεψη που προηγήθηκε της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου για αναγνώριση της κυριότητας της Ιεράς Μονής Τοπλού στην επίμαχη έκταση, απαντά:

«Στη σύσκεψη αυτή που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του γενικού γραμματέα Δασών κ. Ιωάννη Σμπώκου συμμετείχαν ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ευγένιος, ο βουλευτής Λασιθίου κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος είχε φροντίσει για τη σύσκεψη αυτή, ο πρόεδρος της κοινότητας Παλαιοκάστρου κ. Γ. Καφεσάκης, ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος ‘‘Παναγία Ακρωτηριανή’’ κ. Θ. Κοντογιαννόπουλος και εγώ. Οταν μας παρουσίασε ο γ.γ. χάρτη στον οποίο ήταν χαρακτηρισμένη ως δασική η περιοχή και δεν μπορούσαμε να προβούμε σε τουριστική αξιοποίησή της, διαμαρτυρηθήκαμε έντονα (…)». Εχει ενδιαφέρον η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή στις 23-1-2006 ο κ. Μ. Καρχιμάχης προς τους υπουργούς Οικονομίας και Τουρισμού, ζητώντας διευκρινίσεις για τη «διγλωσσία» της Ν.Δ., που έχει ως αποτέλεσμα την «υπονόμευση μίας από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές τουριστικές επενδύσεις της Νότιας Ευρώπης».

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας είχε σταθερά ευνοϊκή προδιάθεση απέναντι στις διεκδικήσεις της Μονής. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Δρυς, ως υφυπουργός Οικονομικών, με επιστολή της 28-9-1997 δηλώνει προς το Ιδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή» ότι τάσσεται υπέρ της τουριστικής επένδυσης στην περιοχή και ότι, εάν το Δημόσιο κερδίσει την έκταση που διεκδικεί από τη Μονή, θα την επιστρέψει εκποιώντας τη. «Διατυπώσαμε σαφέστατα την άποψη του υπουργείου μας ότι η επένδυση πρέπει να γίνει», γράφει χαρακτηριστικά.
«Mπλόκο» στους ελέγχους
Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Αδάμ Ρεγκούζας, ως υφυπουργός Οικονομικών, με επιστολή κατά τη 18-5-2004, έδινε εντολή όχι μόνο να σταματήσει κάθε έλεγχος στο ίδρυμα, αλλά απαιτούσε από τον επιθεωρητή κ. Χριστοδουλάκη να παραδώσει όλους τους φακέλους με τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει. Εγραφε συγκεκριμένα: «Εν όψει του γενικότερου αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τους ελέγχους που πραγματοποιήσατε και προς αποφυγή νέων απρόβλεπτων και ανεπιθύμητων καταστάσεων, κυρίως δε για την προστασία σας αλλά και της εικόνας και του κύρους του υπουργείου και της Οικονομικής Επιθεώρησης, παρακαλούμε να επιστρέψετε όλες τις ανεκτέλεστες εντολές διενέργειας διαχειριστικών ελέγχων μαζί με τους οικείους φακέλους, έως ότου αποφανθεί τελεσίδικα η Δικαιοσύνη». Ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας έδωσε εντολή για συνέχεια του διαχειριστικού ελέγχου κατά τα έτη 1999-2006, μετά την καταγγελία που έφερε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.[...]
Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, 7/12/2008
***************************
____________________________________
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ

Ο μίστερ Νο1 επερωτησιάρχης, ο μόνιμος "πονοκέφαλος"
του Αλογοσκούφη και της εκλεκτότατης συντροφίας
του Σωματείου "Γαλάζιος Γιάννης κερνάει και γαλάζιος
Γιάννης πίνει", εις εκ των πράσινων αρχαγγέλων
της "κάθαρσης" που ορίστηκαν από το κόμμα τους
στην Εξεταστική για το Βατοπέδι, ο πολιτικός που έχει
στην ιστοσελίδα του το βαρύγδουπο μότο ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ...
Ερωτάται
ο κύριος βουλευτής:
Ποιες αξίες υπηρέτησε με τη στάση του
στη μεγάλη κομπίνα της μονής Τοπλού;
Τις αξίες της νομιμότητας, της δικαιοσύνης,
της αλήθειας, της ανιδιοτέλειας, της οικολογίας,
του υπέρτατου, εντέλει, συμφέροντος της πατρίδας;
Ή μήπως , αντ' αυτών, δικαιολόγησε για λόγους
μικροκομματικού συμφέροντος τις απαξίες της απάτης ,
του δόλου, της παρανομίας, της υφαρπαγής δημόσιων γαιών,
όπως το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος
Τύπος αναφέρει στο σημερινό φύλλο του;
Ερωτάται επίσης:
α/ Πότε και γιατί "πείραξε" την ιστοσελίδα του , αφαιρώντας το κείμενο
της επερώτησης που έκανε το 2006 προς την κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενος
για το ότι δεν προχωράει μια τόσο σημαντική επένδυση
στα 26.000 στρέμματα της μονής Τοπλού;

β/ Γιατί δεν πήρε μέρος στην πρόσφατη στη λαϊκή συνέλευση της Σητείας,
όπου ερρίφθη σε παλλαϊκό ανάθεμα ο διαβολικός Αλαβάνος,
αλλά αρκέστηκε σε έναν επιστολιμαίο "ενωτικό" χαιρετισμό
του τύπου άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε;

Έχει σχέση η απουσία του με το ότι δε γίνεται
να πολεμάει στη Βουλή το θηρίο της διαφθοράς του Βατοπεδίου
και να βγαίνει στην εξέδρα της Σητείας μαζί με εκείνους από
τους συντοπίτες του που κλείνουν τα μάτια
στο σκάνδαλο της Μονής Τοπλού;

Ερωτάται , τέλος:
Ποιο Υπουργείο επιθυμεί διακαώς,
όταν με το καλό το ΠΑΣΟΚ ξαναπάρει την εξουσία,
το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
ή το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ;
Διότι οι άξιοι πολιτικοί πρέπει να αμείβονται όπως το αξίζουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...