Δευτέρα, Δεκεμβρίου 01, 2008

Κλίμα ή κέρδη;

Κλίμα ή κέρδη;

του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη,
δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης

Θα θεωρούσε κανείς αυτονόητη την απάντηση στο «δίλημμα» του τίτλου που θέτουν εκατοντάδες κινήσεις πολιτών, αυτοδιοικητικά σχήματα, συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς, οικολογικές και κοινωνικές οργανώσεις, εν όψει των κινητοποιήσεων το ερχόμενο Σάββατο - «παγκόσμια μέρα δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής».
Στη Θεσσαλονίκη, οι «Κινήσεις Πόλης» με σύνθημα οι «ελεύθεροι χώροι δεν είναι οικόπεδα» καλούν τους πολίτες να περικυκλώσουν συμβολικά τη ΔΕΘ, το Γ΄ Σ. Σ. και το πρώην 424 στρατιωτικό νοσοκομείο, ώστε να αποδοθούν στην κοινωνία και να μετατραπούν σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, διατηρώντας ελάχιστα κτίρια για ιστορικούς λόγους (όπως π.χ. το κολαστήριο της ΚΥΠ, άντρο βασανιστηρίων της χούντας, όπου δολοφονήθηκε ο βουλευτής Γ. Τσαρουχάς).
Η πολιτική του «τσιμέντο να γίνουν όλα», που ακολουθεί απαρέγκλιτα η σημερινή συντηρητική πλειοψηφία του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει καλύψει το 77% της επιφάνειας της πόλης με τσιμέντο και το 19% με άσφαλτο.
Με μόλις 2,5 τ.μ. πρασίνου να αναλογούν σε κάθε κάτοικο και με δύο φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο συγκέντρωση επικίνδυνων μικροσωματιδίων, καταλαμβάνουμε την «κορυφή» ως προς την ατμοσφαιρική ρύπανση μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων.
Οι ελεύθεροι χώροι μειώνονται δραματικά, καθώς αποχαρακτηρίζονται για να γίνουν οικόπεδα, ενώ τα «αρπακτικά» του εκκλησιαστικού κατεστημένου εμπορεύονται ή κατέχουν χώρους που προορίζονται για σχολεία.
Το νέο δημαρχείο κτίζεται σε ελεύθερο χώρο και το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης αναστενάζει από την εργολαβική επιδρομή και την «αισθητική του Βουκεφάλα»! Τα λεγόμενα «μεγάλα έργα», για τα οποία επαίρεται η σημερινή Διοίκηση του Δήμου, έχουν κάνει το βίο αβίωτο για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Η πολύπλευρη κρίση που βιώνει η πόλη μας μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μεγάλες δημόσιες παρεμβάσεις τόσο για την παραγωγική της αναδιάρθρωση όσο και για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα κοινωνικά της προβλήματα.
Τα κινήματα της πόλης μας, όλοι όσοι δίνουμε αγώνες για το περιβάλλον, έχοντας ενσωματώσει στην κοινωνική και πολιτική μας δράση το κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, μπορούμε να ανακόψουμε τον κατήφορο στον οποίο έχει οδηγήσει το περιβάλλον ο χρεοκοπημένος καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και τα «τοξικά απόβλητα» του.
Γι’ αυτό κανείς δεν πρέπει να λείψει από το προσκλητήριο δράσης των κινήσεων της πόλης μας το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, «Επωνύμως», 1/12/08
myspace graphics


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Exhibition Tour–Look Again: European Paintings 1300-1800

Join curators Stephan Wolohojian, Adam Eaker, David Pullins, and Anna-Claire Stinebring along with their special guests as they guide you th...