Δευτέρα, Δεκεμβρίου 15, 2008

«Αυτοδίδακτος έσωθεν θυμός»

"Δεν υπάρχει χειρότερο κακό από τα ωραία λόγια που σε ξεγελάνε."
ΑΙΣΧΥΛΟΣ
*
«Αυτοδίδακτος έσωθεν θυμός»

του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, προέδρου της Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ

Οι αυριανές εκλογο-απολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ-Θ γίνονται εν μέσω κοινωνικής έκρηξης και κρίσης εξουσίας που πυροδότησε η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Γίνονται μία μόλις εβδομάδα μετά τη Γενική Απεργία των ΓΣΣΕ – ΑΔΕΔΥ απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φορτώσει τα αφόρητα βάρη της δομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος στα θύματά του, ενώ πριμοδοτεί τους θύτες – τραπεζίτες με 28 δις. Γίνονται σε μια περίοδο όπου οι νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις έχουν χρεοκοπήσει παταγωδώς, αφού κατεδάφισαν κοινωνικά, εργασιακά, συλλογικά και δημοκρατικά δικαιώματα.
Οι υπεύθυνοι για την επί χρόνια εφαρμογή των κοινωνικά ανάλγητων νεοφιλελεύθερων πολιτικών παριστάνουν τις «αθώες περιστερές».
Ο Πρωθυπουργός αναλώνεται σε ευχές για τους βαριά πληττόμενους χαμηλόμισθους, σε νουθεσίες για αυτοσυγκράτηση των συνδικάτων, ενώ η αύξηση κατά 3,5% στους μισθούς που προβλέπει η Εισοδηματική Πολιτική του 2009, θα περιοριστεί στο 1,8%, καθώς αφορά μόνο στους βασικούς μισθούς.

Η «μαύρη τρύπα»-ρεκόρ των 4.41δις ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2009, προοιωνίζεται νέα φοροεπιδρομή για εκατομμύρια νοικοκυριά, ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα για τους εργαζόμενους. Ενώ η καθήλωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων οδηγεί την οικονομία ταχύτερα στην ύφεση.
Την ίδια ώρα μειώνονται οι κοινωνικές δαπάνες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία των Δ.Υ. απειλούνται με κατάρρευση, καθώς τα συσσωρευμένα ελλείμματά τους φτάνουν το 1,5 δις ΕΥΡΩ. Την ίδια ώρα εκποιούνται ή εμπορευματοποιούνται δημόσια αγαθά και υποδομές, ενώ η πολιτική ζωή βουλιάζει στο βούρκο της ανίερης διαπλοκής εξουσίας και μοναστηριακής μαφίας.
Τα επικοινωνιακά τρυκ και οι κομπασμοί του υπουργού Παιδείας ότι «όλα φέτος δουλεύουν ρολόι» στα σχολεία δεν μπορούν να κρύψουν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Δημόσια Εκπαίδευση. Το δημαγωγικό σλόγκαν «όλα είναι θέμα παιδείας», τα φληναφήματα περί «έξυπνων σχολείων» διαψεύδονται από το βίο και την πολιτεία της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ που διακηρυγμένος στόχος της είναι το «ανταγωνιστικό-επιχειρηματικό σχολείο».
Τα ποτάμια της νεανικής οργής, αυτός ο «αυτοδίδακτος έσωθεν θυμός», όπως έλεγε ο Αισχύλος, που έχουν υποτιμήσει οι ελίτ της θεσμοθετημένης πολιτικής, αποτελεί τη μόνη ελπίδα για την απόκρουση της στρατηγικής του κεφαλαίου να «ιδιωτικοποιεί τα κέρδη και να κοινωνικοποιεί τις ζημίες» που προκαλεί στη ζωή των ανθρώπων. Μόνο που η οργή πρέπει να γίνει «ορμή για νέους κοινωνικούς αγώνες», όπως προτρέπει το εμβληματικό σύνθημα των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, «ΕΠΩΝΥΜΩΣ», 15/12/08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Μα γίνονται καταλήψεις και στο Columbia; Γιάννης Αλμπάνης NEWS 24/7 Κοίτα να δεις τι γίνεται στην Αμε...