Κυριακή, Σεπτεμβρίου 07, 2008

«ΟΔΟΣ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΛΚΙΔΗ»


«ΟΔΟΣ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΛΚΙΔΗ»

(δολοφονήθηκε από όργανα της χούντας στις 5/9/67)

Στη συμβολική μετονομασία της οδού Θ. Νάτσινα (πρώην Φιλελλήνων) σε «ΟΔΟ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΛΚΙΔΗ» προχώρησαν την Κυριακή συναγωνιστές του από τον αντιδικτατορικό αγώνα και πολίτες της Θεσσαλονίκης - ανάμεσά τους η αδελφή του Τούλα, καθώς και οι κόρες των επίσης δολοφονημένων από τη χούντα αγωνιστών της Αριστεράς Γιώργη Τσαρουχά και Βασίλη Μπεκροδημήτρη - καθώς την περασμένη Παρασκευή συμπληρώθηκαν 41 χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του.
Η απόδοση του ονόματός του στο δρόμο όπου εκτελέστηκε εξ επαφής από ειδική «ομάδα εφόδου» της Ασφάλειας, καθώς και στο παρακείμενο αθλητικό κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης (διασταύρωση Κωνσταντινουπόλεως – Θ. Νάτσινα), αποτελεί αίτημα του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ – ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ (1967-74) αλλά και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Τον περασμένο Φεβρουάριο το Τριμελές Πλειμμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, με ομόφωνη, ιστορικής σημασίας, ετυμηγορία του αθώωσε τον συναγωνιστή του Γιάννη Χαλκίδη, Νάντη Χατζηγιάννη, που είχε μηνυθεί για «συκοφαντική δυσφήμιση» από τον προσωπικό του βασανιστή Αντώνη Λεπενιώτη. Ο τελευταίος, συμμετείχε στην ομάδα των ασφαλιτών που εκτέλεσαν τον αείμνηστο αγωνιστή και τραυμάτισαν σοβαρά τον Γρηγόρη Παντή, όπως ομολόγησε στο δικαστήριο 41 χρόνια μετά.
Η χούντα «παρασημοφόρησε» τους άνανδρους δολοφόνους για το αποτρόπαιο έγκλημά τους.
ΟΙ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ
Περισσότερα για τη δολοφονία Χαλκίδη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Μα γίνονται καταλήψεις και στο Columbia; Γιάννης Αλμπάνης NEWS 24/7 Κοίτα να δεις τι γίνεται στην Αμε...