Δευτέρα, Αυγούστου 04, 2008

«Προκρούστειοι» δικαστές

«Προκρούστειοι» δικαστές

του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη,
εκπαιδευτικού


Δεν ξέρω αν διάβασαν τη «Δίκη» του Φ. Κάφκα τα στελέχη της Διοίκησης – μέλη των Πειθαρχικών Συμβουλίων που καταδίκασαν σε βαριές ποινές τις οχτώ βαθμολογήτριες για την παραποίηση της βαθμολογίας των γραπτών των Αγγλικών στις Εισαγωγικές Εξετάσεις του 2007.
Σίγουρα όμως οι συναδέλφισσες που υφίστανται τις εργασιακές και οικονομικές συνέπειες των «δίκαιων ποινών» -ποινές που σύμφωνα με τον αρειμάνιο Υπουργό Παιδείας «προστάτευσαν» τη χαμένη τιμή των «Πανελληνίων Εξετάσεων»- βιώνουν το αφόρητο, το παράλογο της άδικης τιμωρίας τους, όπως οι ήρωες του καφκικού αριστουργήματος. Γιατί το σκεπτικό της απόφασης, αναποδογυρίζοντας τη λογική, προσπαθεί να «στοιχειθετήσει» με νομικούς και λεκτικούς ακροβατισμούς τον πειθαρχικό κολασμό των βαθμολογητριών, αν και «από τη διαδικασία δεν προέκυψε ότι οι διωκόμενες ενήργησαν με κίνητρο να ωφελήσουν ή να βλάψουν κάποιους υποψήφιους…αλλά συμμορφούμενες σε προδήλως παράνομη προσταγή της κατά νόμον προϊσταμένης τους προέδρου του Βαθμολογικού Κέντρου».
Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους «προκρούστειους δικαστές» των βαθμολογητριών να μετατρέψουν, λίγο παρακάτω, την «προσταγή» σε «προαιρετική … εντολή»(!), αφού το κύριο μέλημά τους ήταν να αποδείξουν ότι δεν υπήρξε «προφορική εντολή» του ΥΠΕΠΘ για την αλλαγή των βαθμών – σε πείσμα των μαρτυρικών καταθέσεων.
«Βασιλικότεροι του βασιλέως», όχι μόνο απέρριψαν το ελαφρυντικό της «νομικής πλάνης», που τουλάχιστον αναγνώριζε στις διωκόμενες το παραπεμπτικό πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, αλλά, προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα, θεωρούν ότι οι δύο βαθμολογήτριες που κατήγγειλαν την παραποίηση των βαθμολογιών δεν «απενοχοποιούνται», διότι «η πράξη της αλλοίωσης των γραπτών είχε ολοκληρωθεί και το πειθαρχικό αδίκημα είχε συντελεστεί».
Γιατί λοιπόν εξανίστανται, όταν η αιρετός στο ΠΥΣΔΕ-Πειθαρχικό Συμβούλιο Δυτικής Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει την καταδικαστική απόφαση «άνωθεν»
υπαγορευμένη;
Ενεργώντας ως εκτελεστικά όργανα του ΥΠΕΠΘ, εξάντλησαν όλη την αυστηρότητά τους εις βάρος των βαθμολογητριών-εξιλαστήριων θυμάτων της κυβερνητικής πολιτικής: Πριν καν τελεσιδικήσει η απόφαση στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και πριν εκδικαστεί η υπόθεση στο ποινικό δικαστήριο, έσπευσαν στην εν ψυχρώ εκτέλεση της ανάλγητης απόφασής τους, «πατώντας» στις αντιφάσεις της κείμενης νομοθεσίας.
Η εκπαιδευτική οικογένεια, το συνδικαλιστικό κίνημα στο σύνολό του πρέπει, απέναντι σ’ αυτό το μήνυμα υποταγής των εργαζομένων που εξέπεμψαν τα υπό κυβερνητικό έλεγχο Πειθαρχικά Συμβούλια, να απαντήσουν με την έμπρακτη εκδήλωση της αλληλεγγύης τους προς τις χειμαζόμενες συναδέλφισσες, τιμώντας τις υπογραφές και τις δημόσιες δεσμεύσεις τους.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, «ΕΠΩΝΥΜΩΣ», 4/8/08


Πώς να χαρακτηρίσω τους εντιμότατους
υπηρέτες της δημοσιοϋπαλληλικής δικαιοσύνης
των δύο ΠΥΣΔΕ της Θεσσαλονίκης;

Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου,
για να μην εκστομίσω καμιά βαριά κουβέντα.
Αντί ύβρεως όμως, εγώ τους εύχομαι
να τους χαίρεται το κόμμα τους ,
να τους καμαρώνουν οι δικοί τους
και να τους... αποφεύγουν οι συνάδελφοί τους.
Διότι δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να του συμβεί,
αν πέσει στα χέρια τους...
Λοιπόν, όχι πολλά πάρε-δώσε μαζί τους!

2 σχόλια:

Ftanei_Pia είπε...

Το να μάθει το Πανελλήνιο, ποιοί είναι αυτοί οι "Ιαβέρηδες" συναδέλφων τους, αποτελεί αξιόποινη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων; Ή μήπως, η υπερβολική λεπτότητα που αγγίζει τα όρια του καθωςπρεπισμού, νομιμοποιεί κάθε παρόμοια μελλοντική αθλιότητα; Ιδού η απορία..

Sting είπε...

Οι απεχθέστατοι "προκρούστηδες" είναι δημόσια πρόσωπα και ουδόλως καλύπτονται από το νόμο περί Προσωπικών Δεδομένων.
Ίσα ίσα, επιβάλλεται να μάθουν οι πάντες ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι που καρατόμησαν εν ψυχρώ δύο συναδέλφους τους, οι οποίες υπερασπίστηκαν τη νομιμότητα και κατήγγειλαν τις άθλιες μεθοδεύσεις αλλοίωσης των γραπτών των υποψηφίων.
Εγώ , αν ήμουν στη θέση των δύο καθηγητριών, θα έκανα μήνυση εναντίον τους και θα κατέφευγα μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας μια υπέρογκη αποζημίωση για την τεράστια βλάβη (ηθική και υλική) που μου προξένησαν.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)