Σάββατο, Μαρτίου 22, 2008

Γονείς και Διαδίκτυο

Child on computer
Ελλάδα

Γονείς και Διαδίκτυο

Το Διαδίκτυο είναι από τους ελάχιστους «χώρους» όπου οι έφηβοι, οι νέοι, έχουν μεγαλύτερη εξοικείωση έναντι των μεγαλύτερων. Εκτός από το γεγονός ότι περισσότεροι νέοι έχουν τακτικότατη επαφή με τον παγκόσμιο ιστό, η άποψη που έχουν οι δύο γενιές, όπως αναφέρει η Καθημερινή (18.03.2008), είναι τελείως διαφορετική, όπως και οι λόγοι για τους οποίους «σερφάρουν».

Tο χάσμα γενεών στη χρήση του Διαδικτύου επεσήμανε ο σύμβουλος Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπ. Οικονομικών, δρ Γιάννης Λάριος κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Παιδική Ασφάλεια στο Διαδίκτυο». Οπως ανέφερε, τα παιδιά ψυχαγωγούνται και έχουν κοινωνική ζωή μέσα στο Ιντερνετ, ενώ οι γονείς τους διευκολύνουν την καθημερινότητά τους με το να βρίσκουν χρηστικές πληροφορίες, να κάνουν ψώνια ή συναλλαγές με τράπεζες κ.ο.κ. Με λίγα λόγια, «τα παιδιά ζουν στο Διαδίκτυο, ενώ οι γονείς τους το υποτάσσουν στην καθημερινότητά τους».

Αποτέλεσμα της άγνοιας των μεγαλύτερων για το νέο μέσο είναι να δημιουργούνται φόβοι: «Είναι αναμφισβήτητα χρήσιμο, αλλά έχω μείνει πίσω, δεν μπορώ να το παρακολουθήσω, είναι πολύ μεγάλο και με τρομάζει εξαιτίας αυτών που ακούω» λένε συνήθως. Αντίθετα, σύμφωνα με έρευνες, οι νέοι βλέπουν κυρίως τις ελευθερίες που τους προσφέρει και όχι τους ενδεχόμενους κινδύνους. Η χρήση του Διαδικτύου στους νέους 16 - 25 ετών υπολογίζεται στο 73% (έως και 90% σε μικρότερες ηλικίες) - όσο ανεβαίνουν τα χρόνια τόσο μικραίνει το ποσοστό χρήσης. Ειδικότερα, γονείς 26-35 ετών «σερφάρουν» σε ποσοστό 51%, 36-45 ετών 37%, 46-55 ετών 20% και 56-65 ετών μόλις 8%.

Οσον αφορά τους κινδύνους του Διαδικτύου, οι περισσότεροι υπάρχουν και υπήρχαν στον «έξω κόσμο», τόνισε η δρ Βερόνικα Σαμαρά, επικεφαλής Ελληνικού Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου. Είναι απαραίτητο οι γονείς να ενημερώνονται για τα θέματα ασφαλούς πλοήγησης του Διαδικτύου. Κάτι τέτοιο δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο αφού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Σαμαρά, «χρειάζεται να έχουμε δίπλωμα οδήγησης για να μάθουμε τα παιδιά μας να διασχίζουν με ασφάλεια τον δρόμο;».
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...