Τρίτη, Νοεμβρίου 13, 2007

"Dr. Jekyll and Mr. Hyde"

Robert Lewis Stevenson

Είναι ένα από τα πιο διάσημα τέκνα της Σκoτσέζικης γης , διότι στη σύντομη ζωή του πρόλαβε και έγραψε αθάνατα έργα , όπως τα: Ο δόκτωρ Τζέκιλ και ο κύριος Χάρι, Το μαύρο βέλος, Δαυίδ Μπάλφουρ...
Η μεγάλη παραγωγικότητά του, το απλό ύφος της γραφής του και η εξ αρχής τεράστια δημοτικότητα των έργων του εμπόδισαν την άμεση αναγνώριση της αξίας του από πολλούς κριτικούς και ομότεχνούς του, που έως τις μέρες μας εξακολουθούν δυστυχώς να είναι δύσπιστοι στα ευπώλητα βιβλία και θέλγονται από τις ιδιόρρυθμες τεχνικές και το στρυφνό ύφος .
Σήμερα ο Στίβενσον όχι μόνο θεωρείται ως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του νεορομαντισμού στην αγγλική λογοτεχνία, αλλά τα έργα του έχουν συμπεριληφθεί στον περίφημο Κανόνα της Δυτικής Λογοτεχνίας.
Μεγάλοι συγγραφείς, όπως ο Χεμινγουέι, ο Μπόρχες, ο Κίπλινγκ και ο Ναμπόκοβ υπήρξαν θαυμαστές του Στίβενσον .
Το βιντεάκι που αναρτούμε προς τιμήν του σπουδαίου συγγραφέα, που επηρέασε και τη δική μας νιότη, έχει συλλεκτικό χαρακτήρα, αφού παρουσιάζει ένα απόσπασμα από την παλαιότερη μεταφορά του Δόκτορα Τζέκιλ στον κινηματογράφο (1912).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...