Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2007

Ρόμπερτ Φον Μούζιλ : ο Προυστ της γερμανόφωνης λογοτεχνίας

ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΟΥΖΙΛ
Επέτειος θανάτου η σημερινή μέρα

για το σημαντικότερο γερμανόφωνο συγγραφέα του 20ού αιώνα.

Ο Ρόμπερτ Μούζιλ γεννήθηκε το 1880 στο Κλάγκενφουρτ της Αυστρίας , αλλά πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Βοημία.
Μετά το Γυμνάσιο οι γονείς του τον στέλνουν οικότροφο στο Στρατιωτικό Πρακτικό Λύκειο της Άιζενστατ, όπου βιώνει από πρώτο χέρι την ανελευθερία, τον παραλογισμό και την έλλειψη πνευματικότητας που χαρακτηρίζει το στρατιωτικό βίο.
Στη συνέχεια θα μπει στο Πανεπιστήμιο , όπου θα σπουδάσει μηχανικός και θα γίνει διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μπρνο.
Απορρίπτοντας την πρόταση του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα , επιλέγει τον αβέβαιο και μονήρη βίο του συγγραφέα.
Ο γάμος του με μια εβραιοπούλα στέκεται η αφορμή μεγάλων ταλαιπωριών από τους Ναζί στη Γερμανία και την Αυστρία , που έχουν ως φυσική συνέπεια την περιπετειώδη διαφυγή τους ζεύγους στην Ελβετία.
Εκεί θα πεθάνει πρόωρα, το 1942 , άγνωστος μεταξύ αγνώστων και σε δεινή οικονομική κατάσταση, έχοντας αφήσει ημιτελές το μνημειώδες έργο του Ο άνθρωπος χωρίς ιδιότητες, που έχει ήδη έκταση... 1500 σελίδων.
Ο νεαρός Τέρλες (1906), Δεσμοί (1911), Οι Εκστατικοί (1921), Τρεις Γυναίκες είναι τέσσερα σπουδαία έργα που εκδόθηκαν σε ολοκληρωμένη μορφή από τον τελειομανή συγγραφή.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το Ο νεαρός Τέρλες, βιβλίο στο οποίο ο αναγνώστης αναγνωρίζει πίσω από το νεαρό τρόφιμο του στρατιωτικού οικοτροφείου τον ίδιο το συγγραφέα.

Στον "Ανθρωπο χωρίς ιδιότητες", βασικό πρόσωπο είναι ο ιδιοφυής Ούλριχ, που
( όπως και ο συγγραφέας) θυσιάζει τις λαμπρές τους σπουδές και μια πολλά υποσχόμενη επαγγελματική σταδιοδρομία για την αναζήτηση και ουσιαστική εκμετάλλευση του πραγματικού πνευματικού του κόσμου .
Η απόφαση του Ούλριχ παίρνεται λίγο πριν ξεσπάσει Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος , ο οποίος θα τον επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό , ώστε τελικά ο ήρωας δε θα μπορέσει να βρει τις πραγνατικές του ιδιότητές τκαι παραμένει μετέωρος και κλυδωνιζόμενος μέσα στη δίνη της αβεβαιότητας και της σύγχυσης για το ποιος πραγματικά είναι.
***
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΟΥΖΙΛ ΠΟΥ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
[κάντε κλικ στον τίτλο που σας ενδιαφέρει]

1. ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΖΩΝΤΑΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
2. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ (ΔΕΜΕΝΟ 2 ΤΟΜΟΙ)
3. ΟΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΥ ΤΑΙΡΛΕΣ
4. ΠΕΡΙ ΒΛΑΚΕΙΑΣ
5. ΤΟ ΜΑΓΕΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ
6. ΤΟ ΜΑΓΕΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ, Η ΓΚΡΙΤΖΑ
7. ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Μα γίνονται καταλήψεις και στο Columbia; Γιάννης Αλμπάνης NEWS 24/7 Κοίτα να δεις τι γίνεται στην Αμε...