Τρίτη, Νοεμβρίου 20, 2007

20 Nοεβρίου 1975 : Ο θάνατος ενός δικτάτορα


Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco Bahamonde,
κοινώς : Φράνκο
(4 Δεκεμβρίου 1892 -20 Νοεμβρίου 1975)

Τέκνο της ταραγμένης εποχής του μεσοπολέμου, ηγήθηκε ενός πραξικοπήματος κατά της νομιμα εκλεγμένης δημοκρατικής κυβέρνησης της χώρας του.

Από το 1936 έως το 1939 η Ισπανία βυθίστηκε σε έναν από τους πιο αιματηρούς εμφύλιους που γνώρισε η Ευρώπη κατά τον εικοστό αιώνα.

Με την απροκάλυπτη βοήθεια του Χίτλερ και του Μουσολίνι κατάφερε να κάμψει την αντίσταση των μαχητών του δημοκρατικού στρατού, που , παρά τον απαράμιλλο ηρωισμό τους και την υποστήριξη χιλιάδων δημοκρατικών εθελοντών απ' όλο τον κόσμο, έπεσαν θύματα της υποκριτικής "ουδετερότητας" των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Αγγλίας.

Η λήξη του εμφυλίου βρήκε τον Φράνκο απόλυτο νικητή σε μια χώρα κατεστραμμένη και με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς θαμμένους σε ομαδικούς τάφους, ανάμεσα στους οποίους και μεγάλες προσωπικότητες , όπως ο σπουδαίος ποιητής Φεντερίκο Λόρκα. Ακολούθησαν 36 χρόνια τρόμου.

Η δικτατορία του Φράνκο επέβαλε ένα καθεστώς αμείλικτης βίας , φεουδαλικής διαχείρισης της οικονομίας και επιστροφής της κοινωνίας σ' έναν κώδικα "παραδοσιακών" αξιών , εγγυήτρια των οποίων ήταν η πανταχού παρούσα καθολική εκκλησία.

Ο θάνατος του Φράνκο αποκάλυψε την αμείλικτη αλήθεια που ισχύει για όλες τις χώρες που κυβερνούνται δικτατορικά: όταν οι λαοί δεν εκλέγουν δημοκρατικά τις κυβερνήσεις τους, τότε οι χώρες τους βυθίζονται αναπόδραστα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική υστέρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: