Σάββατο, Ιουλίου 07, 2007

H φλεγόμενη για χρήμα βάτος και οι βρόμικες συναλλαγές κάτω απ' το τραπέζι...

"Όταν στις καρδιές καίει η φωτιά,
χαίρεται το μαύρο τέρας."

Ψάξτε για Βατοπεδίου


Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

«Μεγάλο θέμα που δεν έχει διερευνηθεί και χρήζει άμεσης διερεύνησης σε όλες του τις εκφάνσεις» κρίνει την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και τα δημόσια οικόπεδα που της δόθηκαν σε περιοχές με οικιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Στο ψήφισμά του, που εγκρίθηκε στη χθεσινή του συνεδρίαση, έπειτα από συνεδρίαση 2,5 ωρών, ο Δικηγορικός Σύλλογος είναι ιδιαίτερα οξύς και προς την Πολιτεία για τον τρόπο με το οποίο χειρίστηκε το θέμα, και προς το μοναστήρι, που καταφεύγει σε πρακτικές οι οποίες απέχουν από τα χριστιανικά ιδεώδη.

«Το άρθρο 199 του αστικού κώδικα μας νομιμοποιεί να παρεμβαίνουμε σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, που προκαλούν σκανδαλισμό και μας αφορούν όλους. Κι αυτό το θέμα με τα οικόπεδα του Δημοσίου που δίνονται στη Μονή Βατοπεδίου και που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σχολεία, χώρους αθλοπαιδιών και άλλες δράσεις που χρειάζονται οι τοπικές κοινωνίες μας αφορά. Κι ένας ακόμη λόγος είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ζήτημα που υποβαθμίζει το περιβάλλον», τόνισε στην εισήγησή του στο θέμα της Μονής Βατοπεδίου, που μπήκε εκτός ημερήσιας διάταξης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Γαρούφας. Μίλησε για:

- Την ευθύνη της Πολιτείας και διαδικασίες που πρέπει να διερευνηθούν ως προς τη νομιμότητά τους.

- Την εικόνα του μοναστηριού, το οποίο έχει απομακρυνθεί από την αποστολή του και εμφανίζεται ως έμπορος γης και κερδοσκόπος, και

- Το μέγεθος του θέματος που απαιτεί τη συγκρότηση επιτροπής, η οποία πρέπει να το διερευνήσει σε όλες τις πτυχές του.

Στο ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία και το οποίο θα δοθεί εντός της ημέρας στη δημοσιότητα:

- Επιρρίπτονται ευθύνες στην Πολιτεία για την εν κρυπτώ δράση της και την παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων που είναι απαραίτητες στη ζωή των πολιτών τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και ευρύτερα των πολιτών της Θεσσαλονίκης, καθώς οι εκτάσεις αυτές ανήκουν σε δήμους οι οποίοι αποτελούν συνέχεια της Θεσσαλονίκης, και

- Κατακρίνεται η μονή γιατί ύστερα από αιώνες διεκδικεί εκτάσεις τις οποίες είχε εγκαταλείψει και οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την επιβίωση των κατοίκων και είναι απαραίτητες για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης:

* Ζητεί διερεύνηση του θέματος σε όλες του τις πτυχές.

* Αποστέλλει το ψήφισμά του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών της υπόθεσης.

* Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σύσκεψη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης των περιοχών στις οποίες έγινε η «αρπαγή» των δημοσίων κτημάτων.

* Διατρανώνει την απόφασή του για παρακολούθηση του θέματος, ανάλογα με τις εξελίξεις.

* Κρίνει ότι η μείωση των δημοσίων εκτάσεων στις παρυφές της πόλης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για χώρους ανάπτυξης αθλητικών εγκαταστάσεων, σχολείων, χώρων αναψυχής συνιστά υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του επιπέδου ζωής των πολιτών.

Σε πολιτικό επίπεδο, το θέμα μπαίνει στη Βουλή με την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Καβάλας Γιάννης Τσακλίδης. Απευθύνεται στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο.

Πρόκειται, αναφέρει, για «σκάνδαλο» και ζητεί να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα έγγραφα, και ιδιαίτερα αυτά τα οποία αναφέρονται στα συμβόλαια παραχώρησης των επίμαχων εκτάσεων σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη. Ανάλογη κίνηση θα κάνει εντός της ημέρας και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β' Θεσσαλονίκης Βασίλης Γερανίδης.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/07/2007

4 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Όλως τυχαίως τα συμβόλαια υπογράφονται από τη κυρία Κατερίνα Πελέκη σύζυγο υπουργού Πολιτισμού Γεωργίου Βουλγαράκη ενώ νομικός παραστάτης της Μονής Βατοπεδίου παρέστη ο κ. Δημήτριος Πελέκης αδελφός της προηγούμενης και κουνιάδος του υπουργού.
Είδες πως μαζεύονται οι γαλάζιες μυίγες στο ψητό.
Οικογενειακώς...

Sting είπε...

Αυτή αν είναι ΕΙΔΗΣΗ!
Μοναχικέ, είσαι ο επιθεωρητής Μεγκρέ
της ελληνικής μπλογκόσφαιρας!
Υποκλίνομαι...

Ανώνυμος είπε...

αυτά πρέπει να γίνονται ευρέως γνωστά και να καταγγέλλονται συνεχώς.

Sting είπε...

Το θέμα είναι να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να τους πάρει παραμάζεμα, τους θεομπαίχτες!