Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2007

Η Κλειώ στον κήπο...


Η Κλειώ, εγγονή του Γεροντάκου,
κορφολογεί άνθη από τον κήπο της Ιστορίας

548 : Πεθαίνει η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, πρώην πόρνη πολυτελείας στον ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης, ένα από τα πιο λαμπρά παραδείγματα της Ιστορίας σχετικά με το τι μπορεί να πετύχει ο άνθρωπος με το κορμί του...

1712: Ακούγεται το πρώτο βρεφικό κλάμα του υπεραισιόδοξου , όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, ελβετού φιλοσόφου Ζαν Ζακ Ρουσό. Σήμερα πολύ αμφιβάλλουμε αν ο μεγάλος διανοητής θα εξακολουθούσε να υποστηρίζει την άποψη ότι ο άνθρωπος γεννιέται καλός, αλλά ο "πολιτισμός" είναι ο παράγοντας που τον χαλάει.
1878: Οι Εγγλέζοι μπαίνουν στο λιμάνι της Λεμεσού , ενώ αποχωρούν οι Τούρκοι , που κατείχαν το νησί από το 1571. Η Κύπρος λοιπόν αλλάζει αφεντικό και, από τουρκικό, γίνεται βρετανικό έδαφος.Με μία εμπορική συμφωνία μερικών εκατομμυρίων λιρών, που υπογράφτηκε πάνω στην καμπούρα του κασίδη, άλλαξε το "Άφεριμ , εφέντη!" σε
" Yes, Sir!" . Έτσι απλά και χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Το αίμα άρχισε να ρέει μετά...

1919: Υπογράφεται στις Βερσαλίες του Παρισιού η ομώνυμη Συνθήκη, που έκλεισε το κεφάλαιο του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου και άρχισε να γράφει το κεφάλαιο του Β'. Διότι , όταν ο νικητής ανοίγει μεγάλο και βαθύ λάκο για το νικημένο, συνήθως πέφτει και ο ίδιος μέσα...
1967: Προσάρτηση της Ιερουσαλήμ στο κράτος του Ισραήλ: ένα άλλο δείγμα συνηθισμένου λάθους που κάνει ο νικητής , όταν μεθάει από τη δύναμή του και τα θέλει όλα δικά του.

1991: Το Κ.Κ.Ε. αποχωρεί από το Συνασπισμό. Έκτοτε το κόμμα ακολουθεί το δρόμο που οδηγεί στην πραγματική ευτυχία των Ελλήνων, ενώ όλα τα άλλα βαδίζουν προς τον γκρεμό. Όπως λέμε "όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια!".







Σας ασπάζομαι

ΚΛΕΙΩ

4 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Αγαπητή Κλειώ να προσθέσω στο ιστορικόν της ημέρας ότι το 1985 μας άφησε χρόνους ο ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας.
Και αν αναρωτηθείτε που κολάει ο Λαμπρούκος του ελληνικού κινηματογράφου στο πόνημά σας θα σας θυμήσω ότι ο αείμνηστος ήτο γνωστός και ως Μαυρογιαλούρος.
Ε, εκλογές έρχονται και τον θυμήθηκα.

Νίκος Λαγκαδινός είπε...

Φίλε gerontako, μου προέκυψε στα διαβάσματά μου και μια "είδηση" στις 28 Ιουνίου 1957: [Επί κυβερνήσεως Κων/νου Καραμανλή]. Άγρια κακοκαιρία έπληξε τα νησιά του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και τον Άη Στράτη, όπου τα 3/4 του στρατοπέδου των κρατουμένων (εννοώ των κατασκηνώσεων...) κατακλύστηκαν από νερά. Κινδύνευσαν πολλοί κατασκηνωτές που είχαν πάει για τα θερινά λουτρά τους, όπως κάποιος... Θέμος Κορνάρος! Στο μεταξύ, συνεχίζονταν η έκδοση καταδικαστικών αποφάσεων με βάση τον ΑΝ 375, για εκτοπίσεις, εκτελέσεις κ.λπ. Ουφ μωρέ, στο κατακαλόκαιρο... Η Κλειώ φταίει!

Sting είπε...

Μοναχικέ Λύκε , η Κλειώ λέει ότι σε ευχαριστεί για την υπενθύμιση περί Κωνσταντάρα - Μαυρογιαλούρου, έχεις απόλυτο δίκιο να τη μνημονεύεις.
Κλασική πια ταινία, σήμα κατατεθέν την νεοελληνικής πολιτικής ταυτότητας, προφητική θα έλεγα επιπλέον για όλα τα δεινά που επισωρεύτηκαν στον τόπο από τις μέρες που γυρίστηκε.
Να 'σαι καλά, παλικάρι μου!

Sting είπε...

Νίκο, η μαρτυρία σου δείχνει τη σημειολογική εμβρίθεια που σε διακρίνει περί τη νεοελληνική ιστορία.
Δεν εκπλήσσομαι όμως , γιατί η καταξίωση στο χώρο της Δημοσιογραφίας
(με Δέλτα κεφαλαίο)απαιτεί τέτοιου είδους μεράκια.
Ώστε έτσι με τον Άη Στράτη και τα παθήματα του Θέμου Κορνάρου και ασφαλώς και τινων άλλων επωνύμων, που παραθέριζαν στις σουίτες του γκλαμουράτου ξενοδοχείου...

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)